Biblioteka SANU - put od 89 do milion i po knjiga

Aleksandra Glišić
Biblioteka SANU - put od 89 do milion i po knjiga

Beograd - Književno blago biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti čini oko 1.500.000 štampanih i elektronskih publikacija, iz svih oblasti nauke i umetnosti, od kojih su dvije trećine na stranim jezicima.

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović ističući ovu činjenicu napominje da je institucija kada je osnovana, prije 175 godina, imala 89 knjiga, a sada godišnje razmjenom, poklonima i kupovinom nabavi oko osam hiljada djela.

Renovirana biblioteka svečano je otvorena juče, čime je počelo obilježavanje 175. rođendana ove kuće od slova, koja je počela da radi 14. juna 1842. godine. Prve knjige poklonio je Dimitrije Tirol, za prvog bibliotekara određen je Konstantin Bogdanović, a kasnije Đura Daničić.

- Dimitrije Tirol poklonio je 14 knjiga, a kasnije još 75 primeraka. To nije malo. Nisu knjige, tada, bile česte kao sad. U srpskom svetu imao ih je poneko i ponegde - kazao je Vuksanović.

Najveća srpska naučna biblioteka ustanovljena je u Društvu srpske slovesnosti 7. novembra 1841, u petnaestom članu Ustava koji je donio knez Mihailo. Prve naslove od kojih su neki sačuvani dobila je na prvom Glavnom zasjedanju Društva, odakle se razvila Akademija.

- Zbirku starih i retkih knjiga, koje su spomenici kulture, čini 3.500 naslova. Među njima su i dva unikata. Jedan od unikata je Regulamentiz iz 1771. godine kojim je Marija Terezija dala određene privilegije Vojnoj krajini (jedini poznati primjerak štampan crkvenom ćirilicom) - otkriva Vuksanović.

Osim vrijednih knjiga u Biblioteci SANU nalaze se i časopisi i listovi i neknjižna građa.

- Pentikostar, najstarija srpska knjiga u zbirci, štampana je u Mrkšinoj crkvi kod Kosjerića 1566. godine. U zbirci je i prvi srpski časopis Orfelinov Slaveno-serbski magazin i najstariji živi srpski časopis Letopis Matice srpske - ukazuje Vuksanović.

U posebnim bibliotekama, koje su smještene kao zasebne cjeline, nalazi se pedesetak hiljada knjiga, časopisa i drugih izdanja. Ima ih 40, a među njima su najznačajnije biblioteke Milana Jovanovića Batuta, Stevana Boškovića, Milana i Vojislava Grola, Milutina Milankovića, Milana Dedinca, Branka Ćopića, Vaska Pope, Danila Kiša...

- Najdragocenija jezična biblioteka je ona Vuka Karadžića, odnosno ono što je od nje kao celina sačuvano kod nas, 49 naslova u 55 primeraka. Tu se nalaze primerci sa njegovim rukopisnim beleškama. Vukova biblioteka je digitalizovana - kaže Vuksanović.

Razmjena sa institucijama iz 60 zemalja

Pokretanjem Glasnika Društva srpske slovesnosti 1847. godine započeta je razmjena izdanja, najprije sa akademijama u Berlinu, Minhenu, Beču i Petrogradu.

- Biblioteka razmenjuje izdanja SANU i njenih članova sa 780 akademija, univerziteta i srodnih institucija iz 60 zemalja. Razmenom je godišnje obuhvaćeno deset hiljada knjiga, časopisa i drugih izdanja - ističe Miro Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana