Bestseler strip “Berzerker” dobija izdanje na srpskom jeziku: Kijanu Rivs kao pisac i glavni junak

Branislav Predojević
Bestseler strip “Berzerker” dobija izdanje na srpskom jeziku: Kijanu Rivs kao pisac i glavni junak

BEOGRAD - Jedan od omiljenih svjetskih glumaca, Kijanu Rivs, kao autor stoji iza stripa “Berzerker” (BRZRKR), a ljubitelji devete umjetnosti uskoro će imati priliku da uživaju i u srpskom izdanju ovog ostvarenja, kojeg će objaviti izdavačka kuća “Sistem komiks”.

Radi se  jednom od najzanimljivijih strip projekata u protekloj deceniji, koji je rađen na osnovu početne ideje holivudske zvijezde, koju je razradio scenarista Mat Kajnd (“Folklords”, “Američka Liga pravde”), dok su crtački dio posla radili Ron Garni (Vulverin) i kolorista Bil Kretbi (Spajdermen) dok je za dizajn likova i naslovnice bio zadužen Rafael Grampa.

Ova epska strip saga prati besmrtnog neustrašivog poluludog junaka, koji je izgledom nalik Rivsu, tokom njegovih 80.000 godina života, kulminirajući  u sadašnjici gdje radi prljave poslove za američku vladu u zamjenu za pomoć u otkrivanju tajni svog života i toga kako konačno može umrijeti.

Ograničena strip serija od 12 brojeva bazirana je na Rivsovoj izvornoj ideji koju je duže vrijeme razvijao sa čuvenim izdavačem okrenutim starijoj publici studija “Bum”, a počela je da izlazi u februaru 2020. godine, a od tada je postigla odlične rezultate na tržištu. Ogromnom uspjehu pomogla je i kampanja bazirana na imenu kreativnog tvorca, koja je skupila preko dva miliona dolara kroz stranicu “Kikstarter” prije nego što je prvi primjerak stigao na police u prodaju.

Serijal je s prvom knjigom, koja sadrži četiri nastavka, ostvario prodaju od 615.000 kopija, što ga čini drugim najprodavanijim stripom u posljednjoj deceniji. Met Gagnon, glavni urednik edicije u studiju “Bum” opisuje rad s Rivsom kao neizmjerno zabavan, a kaže da ako provedete pet minuta sa glumcem, ubrzo postaje jasno zašto je postigao toliki uspjeh u karijeri.

- Izuzetni kreativni instinkti, duboki rezervoari mudrosti, sposobnost da se dosljedno upusti u sirovu emociju trenutka, neumoljivo zalaganje za kvalitet i zadatak koji je pred njim, sve je to i mnogo više od onoga, što Kijanu Rivsa čini inspirativnom silom - rekao je Mat Gagnon.

Do sada su objavljene četiri epizode skupljene u prvu knjigu, druga bi trebalo da bude objavljena u aprilu, dok je treća trebalo da se pojavi u septembru ove godine. Srpsko izdanje jeste prevod prve originalne knjige i sadrži prve četiri epizode priče. Tačan datum izlaska još nije poznat.

Adaptacija

Osim stripa prošle godine objavljeno je da će “Netliks” raditi filmsku adaptaciju s Rivsom u glavnoj roli.

I ne samo da je “Netfliks” otkupio prava za filmsku adaptaciju, nego će se i na svjetskom nivou strip predloška proširiti i kroz spin-of anime seriju, kojoj će glas takođe dati Rivs. Adaptacije će ujedno producirati sam glumac i studio “Kompani films”, producenta Stivena Hajmela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana