Bestseler roman “Mač Kaigena” na srpskom jeziku: Fantastika oštra kao sječivo mača

Branislav Predojević
Bestseler roman “Mač Kaigena” na srpskom jeziku: Fantastika oštra kao sječivo mača

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je roman “Mač Kaigena” američke književnice M. L Vang na srpskom jeziku u prevodu Vesne Stojaković.

Miješanjem naučne i epske fantastike sa dalekoistočnim borilačkim vještinama, magijom i porodičnim sagama, “Mač Kaigena” jedinstven je u svijetu fantastike, savršen spoj akcije i drame, visokih uloga i ličnih tragedija kakav se rijetko viđa. 

Objavljen kao samostalno izdanje osvojio je SPFBO nagradu za najbolji samizdat roman fantastike, koju je osnovao bestseler pisac Mark Lorens, da bi potom postao bestseler na globalnom nivou uz desetine prevoda. 

- Ratnici poluostrva Kusanagi, koji magijom kontrolišu more i stvaraju sječiva od leda, stotinama godina štite Kaigensko carstvo od neprijatelja. Njihov život u potpunosti je uslovljen tradicijom i društvenim očekivanjima. Četrnaestogodišnji Mamoru, član legendarnog klana Macuda, od rođenja zna da mu je sudbina da ovlada porodičnim stilom borbe da bi branio otadžbinu. Njegova majka Misaki, riješena da bude smjerna supruga, sakrila je svoj mač i burnu prošlost ratnice, kakva je bila u zemlji s druge strane okeana. Kaigenu prijeti opasnost. Naizgled uobičajene okolnosti kriju prve naznake invazije, a dolazak jednog stranca ruši sve što Mamoru zna o životu, dužnosti i svojoj domovini. I kada se svijet oko njih neočekivano i nasilno izmijeni, Misaki i Mamoru moraće da preuzmu odgovornost za sudbinu carstva. Pitanje je samo da li će njihova porodica to preživjeti, piše u najavi izdavača.

Radnja knjiga smještena je u mitski univerzum Teonita, koju jednako duguje kulturama Zapadne Afrike, Japana, Kine ali i pop kulturnim uticajima, koje je autorka pokupila tokom odrastanja od Harija Potera preko stripova do samurajskih filmova . Kako sama Vangova tvrdi, njeno pisanje se bazira na snažnim karakterima, a potom ide sve ostalo. 

- Kao pisac orijentisana sam na karakter prije svega. Po mom mišljenju, lijepa priča bez snažnog razvoja karaktera je kao seksi auto bez motora, kul je, ali koja je poenta? Kada pišem o radnji, magiji, religiji, borilačkim vještinama, uvijek se baziram na osnovu sudbine glavnih likova. Akcione scene u “Maču” bile su zadovoljavajuće za pisanje, jer su služile kao izraz emocija, odnosa i ličnog razvoja likova. Mislim da ih je zadovoljstvo čitati iz istog razloga - rekla je Vangova.

Kritika je jednoglasno hvalila roman, kao kompleksno, intrigantno i potpuno originalno djelo, tvrdeći da je u pitanju knjiga koju će jednako voljeti ljubitelji azijske fantastike, ali i ljubitelji vojne i epske fantastike. Roman ima 628 strana u mekom povezu.

PISAC

Autorka romana M. L. Vang je kinesko-američka spisateljica najpoznatija po romanima za mlađu publiku u žanrovima naučne i epske fantastike. 

“Mač Kaigena” je njen prvi roman za odrasle, nakon dva iz serijala “Teonit”, romana iz žanra fantastike za mlade. Osim pisanjem Vangova se bavi i borilačkim vještinama. Živi mirno u rodnom Viskonsinu, pišući i brinući se o svom papagaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana