Besplatni umjetnički sadržaji na internetu: Balet, opera, drama, serije i knjige onlajn

Aleksandra Glišić
Besplatni umjetnički sadržaji na internetu: Balet, opera, drama, serije i knjige onlajn

Umjetnici i institucije kulture širom svijeta ujedinili su se u želji da publici omoguće besplatne onlajn programe u doba kada je u svijetu pandemija virusa korona.

Ljubitelji umjetnosti imaju priliku da dođu do kvalitetnih sadržaja među kojima su predstave, filmovi, serije, izložbe, muzički nastupi…

Inicijativa #umetniciprotivkorone 

Predsjednik Svjetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović pozvao je javnost da podrži internet inicijativu #umetniciprotivkorone  čiji cilj je da omogući besplatne umjetničke i obrazovne sadržaje za sve koji su u izolaciji.

- Kako je “Fejsbuk” verovatno najrasprostranjenija društvena mreža na svetu, napravili smo javnu grupu pod nazivom #umetniciprotivkorone  i pozivamo sve umetnike da u njoj objavljuju svoje besplatne umetničke i obrazovne foto, video i audio sadržaje, ali i na drugim mrežama sa “tarabom” odnosno heštegom #umetniciprotivkorone  - naveo je Stojanović.

On poručuje da umjetnici nisu ljekari, ali jesu “doktori” za dušu.

- U trenucima krize nije dovoljno da spasemo samo telo, moramo i dušu. Još jednom pozivam sve umetnike da ovde besplatno objave svoja umetnička dela i časove svoje umetničke specijalnosti sa svima koji su u izolaciji, karantinu i sa svima drugima - poručuje Stojanović.

Beogradski teatri

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu odlučila je da obraduje sve svoje posjetioce, kojima je zbog mjera suzbijanja epidemije virusa “kovid 19” uskraćena prilika da prisustvuju predstavama ove ustanove.

Kako su naveli na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama, svi zainteresovani će tokom predstojećih sedmica moći da prate predstave putem interneta, i to potpuno besplatno.

- Gledajte nas onlajn - Narodno pozorište u Beogradu povodom prekida igranja predstava pred publikom, najavljuje besplatno gledanje operskih, baletskih i dramskih predstava - napisali su iz ovog pozorišta.

Takođe, svi ljubitelji pozorišta mogu da se putem “Fejsbuk” stranice beogradskog “Ateljea 212” ulinkuju na sajt RTS-a u večernjim terminima, kada se inače igraju predstave, i pogledaju snimke koje je Javni servis napravio tokom posljednjih 50 godina, poručili su iz ovog pozorišta.

Holivudska produkcija

Hrvatski striming servis   Pickbox NOW  omogućio je besplatno korišćenje svoje usluge širom regiona kako bi olakšao građanima period krize nastale zbog epidemije virusa korona.

Sve serije, filmovi i dokumentarne emisije dostupne su neograničeno na području Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, saopšteno je. Za pristup svim sadržajima iz ponude dovoljna je samo registracija, bez unosa podataka za plaćanje, i to bilo na sajtu pickbox.tv ili na aplikaciji  Pickbox NOW .

Na taj korak su se odlučili kako bi u ovoj neočekivanoj situaciji dali svoj mali doprinos zajednici, a preko svojih profila na “Fejsbuku” i “Instagramu” apeluju na sve druge pojedince i kompanije na solidarnost, odgovorno ponašanje i pomoć društvu.

 Pickbox NOW , inače, nudi izbor filmova i serija iz holivudske i evropske produkcije putem onlajn usluge videa na zahtjev i putem ponude odabranih telekom operatera u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, BiH i Crnoj Gori.

Festival “Moj dragi karantin”

Selektori festivala Kan, Berlin, Venecija, Lokarno, Talin i mnogi drugi, okupili su se oko Festivala kratkog filma “Moj dragi karantin” koji se u potpunosti odvija na internetu i ima cilj da prikupi novac za “Ljekare bez granica” i nezavisne institucije i radnike u kulturi kojima je u doba korona virusa neophodna finansijska pomoć, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

U svjetlu trenutne situacije sa virusom “kovid 19”, mnogi festivali i filmski događaji širom svijeta su odgođeni ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma u Glazgovu, Poznanju, Kopenhagenu, Teksasu, Njujorku i Visions du Reel u Nionu.

Kao odgovor na ove događaje, novi festival kratkog filma pod nazivom “Moj dragi karantin” počeo je 16. marta na platformi “Talking Shorts” s ciljem da prikupi novac za one koji se bore protiv virusa i ljude i organizacije pogođene ovom situacijom.

Inicijator festivala je Enriko Vanuči, savjetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor “Torino Short Film Market”, koji je trenutno u karantinu u Italiji.

- Dok sam sjedio u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog film “Moj dragi karantin” predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo - da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove - istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novca da bi funkcionisala i spasla još ljudskih života - kazao je Vanuči.

Festival je okupio profesionalce iz svijeta kratkog filma koji biraju filmove na temu distopije, među kojima su selektori festivala kao što su Kan, Berlin i Lokarno.

Polovina novca koji doniraju gledaoci namijenjena je “Ljekarima bez granica”, a drugih 50% institucijama i radnicima u kulturi koji su pogođeni posljedicama virusa i koji će narednih mjeseci i godina imati velike organizacione i finansijske poteškoće.

“Zagrebdoks” platforma

Međunarodni festival dokumentarnog filma “Zagrebdoks” nedavno je odgodio svoje 16. izdanje zbog pandemije virusa korona, ali je dio programa namijenjen filmskim profesionalcima organizovao od 15. do 23. marta, i to u onlajn okruženju. Pored radionice, koja se održava onlajn, mijenja se i sam format Pitching foruma koji je prvi put održan uz pomoć višestrukih onlajn platformi, što polaznicima otvara nove kreativne mogućnosti da predstave vlastite projekte.

Tokom radionice mentori detaljno prolaze kroz rediteljske i producentske aspekte svih projekata; razvijaju se sinopsisi i trejleri, razrađuju budžeti i pružaju savjeti o mogućim načinima finansiranja, a posebna pažnja posvećuje se radu na prezentaciji i što efikasnijem predstavljanju projekata potencijalnim finansijerima i partnerima.

U novonastalim okolnostima, u kojima program festivala nije moguće održati kao javno okupljanje, svim učesnicima programa omogućeno je da svoje projekte razviju te ih, uprkos situaciji, predstave međunarodnom panelu, saopštili su organizatori.

Muzeji i galerije

Onlajn platforma Google Arts&Culture omogućava virtuelni obilazak više od 500 muzeja i galerija širom svijeta. Među njima su Britanski muzej u Londonu, Gugenhajm muzej u Njujorku, Nacionalna umjetnička galerija u Vašingtonu, Muzej Van Goga u Amsterdamu.

Izložbeni prostori Galerije Matice srpske u Novom Sadu zatvoreni su za posjetioce, ali će se zato tokom narednog perioda preseliti u virtuelni prostor.

Ova galerija nudi nov sadržaj kroz kampanju “S vama kod kuće” u želji da svim ljubiteljima umjetnosti boravak u izolaciji učini “kulturnijim”.

- Publika različitog uzrasta i interesovanja imaće mogućnost da uživa u našim muzičkim predlozima za roditelje i njihove bebe u okviru projekta “Odrastanje uz umetnost”, da učestvuje u našem “umetničkom izazovu”, pogleda video-vođenja kroz aktuelnu izložbu i stalne postavke - najavili su iz galerije.

Virtuelna tura kroz izložbu “Ivan Meštrović (1883 - 1962)” dostupna je svima na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu.

Kustos Narodnog muzeja Lidija Ham Ham najavila je da je to tek početak virtuelnih vođenja kroz riznicu Narodnog muzeja u Beogradu.

Narodna i univerzitetska biblioteka RS

Narodna i univerzitetska biblioteka RS neće raditi sa korisnicima do 31. marta. Servisi će funkcionisati onlajn. Dodjela UDK broja za članke [email protected] , dodjela DOI broja [email protected] , analitička obrada članaka [email protected] , izrada CIP-a i dodjela ISBN broja [email protected] , međubibliotečka pozajmica [email protected] , informacije u vezi sa stručnim ispitom u bibliotečko-informacionoj djelatnosti [email protected]  i [email protected] .

Stručni ispit u bibliotečko-informacionoj djelatnosti zakazan u proljećnom (majskom) roku 2020. godine otkazan je i pomjeren za jesenji (novembarski) rok. Sve prijave koje pristignu do 24. marta biće važeće za novembarski rok.

Za najmlađu publiku

Pozorišta za djecu u regionu obezbijedila su najmlađima da gledaju predstave na internetu dok traju mjere za suzbijanje širenja virusa korona.

Gradsko pozorište u Podgorici emitovaće dva puta sedmično na svom “Jutjub” kanalu predstave sa Lutkarske i Dramske scene za djecu.

Tu praksu započelo je 14. marta predstavom “Pinokio” prema tekstu Jelene Mijović, u režiji Snežane Trišić. Ovo pozorište će emitovati neke od najznačajnijih naslova za djecu i mlade sa svog postojećeg repertoara.

I Lutkovno gledališče Ljubljana prikazaće narednih dana neke od svojih najuspješnijih predstava na internetu. Prve među njima su predstava “Vihor u glavi” za tinejdžere i njihove roditelje, te predstava za djecu “Ti loviš”.

Spisak predstava koje je moguće gledati na sajtu Lutkovnog gledališča i na društvenim mrežama biće narednih dana dopunjavan.

- Vjerujemo da ćemo mališanima uljepšati dan i da ćemo ih zadržati kod kuće - saopštilo je ovo pozorište.

Takmičenje mališana u kreativnosti

Dečji kulturni centar Beograd raspisao je umjetnički konkurs za djecu i mlade “Nema frke uz unuke”, posvećen bakama i dekama.

- Draga deco, postoji mnogo načina da zagrlimo svoje bake i deke iako nismo pored njih. Hajde da ih grlimo svojim rečima, notama, bojama i kadrovima. Pozivamo vas da budete u kreativnoj komunikaciji tako što ćete učestvovati na konkursu koji je inspirisan bakama i dekama. Ljubav nikad nije u izolaciji i samoći! Pokažimo je svojim stvaralaštvom! - poručio je direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd Dragan Marić.

Konkurs, na kojem mogu učestvovati djeca i mladi uzrasta od tri do 18 godina u zemlji i dijaspori, obuhvata literarne, likovne i video radove, kao i takmičenje u pjevanju pjesama postavljenih na “Jutjub” kanalu DKCB.

Poeziju, prozu, fotografije likovnih radova, video-klipove, kao i snimke otpjevanih pjesama učesnici mogu poslati na i-mejl [email protected]  i na “Fejsbuk” grupu sa heštegom #kreativnadecazabakeideke.

Najbolji radovi, koje će odabrati stručni žiri, biće objavljeni na sajtu. Svake sedmice Dečji kulturni centar Beograd darivaće jednog kreativca muzičkim izdanjima i knjigama iz svoje produkcije.

U Ermitažu virtuelna šetnja  pet i po sati 

Kompanija “Epl” je objavila video iz muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu koji traje skoro pet i po sati te je svim ljubiteljima umjetnosti, koji zbog epidemije virusa korona nisu u mogućnosti da putuju, omogućila da uživaju u virtuelnoj šetnji.

Tokom ove svojevrsne ture Ermitažom mogu da se vide luksuzne prostorije nekadašnje carske palate, hodnici sa umjetničkim djelima na svakom koraku, čak 43 galerije sa djelima starih majstora kao što su Rembrant, Karavađo, Rafael i Rubens, nekoliko plesnih tačaka u velikim salama ovog zdanja i, na kraju, koncert ansambla ruskog kompozitora Kirila Rihtera.

Muzika za sve generacije

Beogradska filharmonija poklanja svoj djeci i njihovim roditeljima muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na sajtu institucije, umjesto koncerata za školarce koji su bili planirani za drugu polovinu marta, saopšteno je iz Filharmonije.

- Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici - ostani kod kuće i slušaj muziku - kaže direktor Ivan Tasovac.

Na sajtu Filharmonije mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio-bajka “Veštica i maestro”, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradske filharmonije za “Moj prvi CD klasične muzike” - “Karneval životinja” i “Peća i vuk”.

“Moj prvi CD klasične muzike” je Beogradska filharmonija izdala 2017. godine.

Naratori u čuvenoj kompoziciji “Peća i vuk” Sergeja Prokofjeva su poznati tandem Gorica Nešović i Dragan Ilić, a zajedno sa filharmonijskim orkestrom u izvođenju “Karnevala životinja” Kamija Sen-Sansa učestvuje klavirski “LP Duo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana