Besjedom Slobodana Zubanovića u petak počinje 52. “Brankovo kolo”

Ilijana Božić
Besjedom Slobodana Zubanovića u petak počinje 52. “Brankovo kolo”

BANjALUKA - Besjedom o Branku Radičeviću pjesnik Slobodan Zubanović otvoriće 52. “Brankovo kolo” u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima i to u petak u 11 časova, a tom prilikom ovom pjesniku biće uručena “Statueta Branka Radičevića” za ukupni pjesnički opus.

“Brankovo kolo” trajaće do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, u znaku ljepote Brankovoga dvostiha: “Htedoh dugu da sa neba svučem, dugom šarnom da sve vas obučem.”

Na svečanom otvaranju, po dobroj tradiciji poznati glumci i s njima tek afirmisani mladi govoriće pjesme Branka Radičevića, njegovih savremenika i ovovremenih pjesnika.

Tako će se po prvi put na “Brankovom kolu” pojaviti slavni glumac, scenarista i režiser Radoš Bajić koji će govoriti kultnu pjesmu “Brankova želja” J. J. Zmaja povodom obilježavanja 140. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

- Poznata glumica, višedecenijska saradnica “Brankovog kola” Vesna Čipčić, govoriće Radičevićevu antologijsku pesmu “Nikad nije vito tvoje telo...”. Dramski umetnik Boško Petrov kazivaće pesmu “Kad mlidijah umreti”, a talentovana mlada glumica Danica Petrović čuvene “Vragolije” Branka Radičevića - saopštili su iz “Brankovog kola”.

Naglasili su da će tom prilikom kompozitoru Jovanu Travici biti uručena “Velika povelja Brankovog kola” za dugogodišnju saradnju i “nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića”.

- Kompozitor Travica godinama nastupa na “Brankovom kolu” na čelu mladog i u svetu nagrađivanog mešovitog hora i ansambla novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Oni će izvesti raspevano i čuveno “Kolo” iz Brankovog “Đačkog rastanka”, kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova, uz još “Splet narodnih pesama” u aranžmanu Jovana Travice - objasnili su iz “Brankovog kola”.

Na svečanom otvaranju po jednu svoju pjesmu govoriće dosadašnji laureati “Brankovog kola” Anđelko Anušić, Danilo Jokanović, Dragica Stojanović, Ljubomir Ćorilić, Jelena Aleksić, Damir Malešev, Rastko Lončar, Milica Špadijer i Danijela Regojević. Mladi pijanista i pjesnik “Brankovog kola”, aktuelni laureat nagrade “Stražilovo” Dimitrije Nikolić na klaviru će izvesti sopstvenu kompoziciju “Prelid za Lidiju”.

Takođe, sopran Đurđica Babić studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Milice Stojadinović, izvešće Brankove stihove “Ukor” kompozitora Stanojla Rajčića u klavirskoj pratnji profesorke Maje Grujić.

- I izvorna muzika, kulturno blago iz naše baštine, ima svoje posebno mesto na otvaranju koje će biti ukrašeno mladim talentima, učenicima-pevačima Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada. Poeziju će govoriti i talentovani đaci Karlovačke gimnazije koji su saradnici u listu “Branko” - naveli su iz “Brankovog kola”.

Na “Brankovom kolu” biće održan tradicionalni “Stražilovski miting poezije” na kojem će učestvovati 30 pjesnika raznih generacija, a biće promovisan i Zbornik radova “Stvaralaštvo Nenada Grujičića”.

Dva vijeka

Iz “Brankovog kola” su naglasili da će dogodine obilježiti veliku godišnjicu, odnosno 200 godina od rođenja Aleksija Branka Radičevića kome se divi naš narod i srpska kultura.

- Ne zaboravimo da je na Brankove stihove napisano preko devedeset muzičkih kompozicija - rekli su iz “Brankovog kola”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana