Beogradski slikar Uroš Đurić za Glas Srpske: Umjetnost mijenja svijet, a mi toga nismo svjesni

Aleksandra Madžar
Beogradski slikar Uroš Đurić za Glas Srpske: Umjetnost mijenja svijet, a mi toga nismo svjesni

Venecija - Venecijansko bijenale u jeku je kako medijske, tako i umjetničke pažnje, pa nije neobično to što se na ulicama Venecije, mogu sresti poznati stvaraoci.

Na otvaranju Paviljona Srbije i Paviljona BiH došao je i slikar iz Beograda Uroš Đurić, lice poznato iz filma Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli". Đurić je sa velikom pažnjom obilazio paviljone, ali se sa ekipom "Glasa Srpske" sreo na svečanom otvaranju Paviljona BiH "Univerzitet katastrofe" Radenka Milaka u produkciji Muzeja savremene umjetnosti RS. Priču je počeo utiscima sa izložbe Demijena Hirsta koja je otvorena na dvije lokacije u ovom veličanstvenom italijanskom gradu, a engleskog umjetnika ko je imao sreće, mogao je sresti u šetnji Venecijom. Na Bijenalu će posjetioci vidjeti sve odlične i ne neke tako sjajne ideje umjetnika, međutim govoreći o ovoj temi, Đurić ističe da ako je savremena umjetnost velika u svojoj širini, ona uvijek nađe put do običnog čovjeka.

- Išao sam na izložbu Demijena Hirsta prepuno je, njegova postavka je posjećenija od beogradskih šoping molova, što potvrđuje ovu prethodnu misao - dodao je Đurić.

Mnoge stvari, naglašava nije moguće verbalizovati, te se zato govori i razumije jezik simbola.

- Savremen jezik ima svoju simboliku i vizuelnu komponentu koja u rukama majstora i te kako nađe put do publike. Zato ja ne brinem za sve ono što je istinska umjetnost. Mogu čak i za sebe da kažem da su moje izložbe uvek bile posećene - priča umjetnik koji je na likovnoj sceni prisutan od 1989, pokretanjem "Autonomističkog (anti)pokreta" sa Stevanom Markušem.

Vjeruje da je umjetnost  uvijek mijenjala svijet.

- Kada učimo o istoriji mi zapravo učimo i o istoriji umetnosti koja je menjala svet, a nismo toga ni svesni.

Nema lakih poslova, svaki posao ima svoju težinu i posvećenost na raznim nivoima, umetnost nije ni na kakvoj privilegovanoj poziciji u odnosu na druge struke. To je uvek jedna te ista priča, ali je veličanstvena - smatra Đurić.

Izložba u Banjaluci

Svestrani umjetnik, koji je početkom osamdesetih godina XX vijeka bio protagonista beogradske pank scene, bubnjar u bendu "Urbana gerila" i čiji su radovi bili selektovani za postavku u bečkom Kunsthaleu gdje je izlagao sa Džefom Volom, Dejvidom Hoknijem i "Sonic Youth" trenutno radni na novom ciklusu slika i nada se uskoro izložbi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana