Beogradske ulice pred cijelim svijetom

G.S.
Beogradske ulice pred cijelim svijetom

Izložba ulične umjetnosti i grafita Beograda “Take III – Loving Street art Belgrade” u virtuelnom prostoru prva je postavka ovog tipa, a dostupna je publici iz cijelog svijeta na platformi VR-All-Art.

Na izložbi je predstavljeno više od 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda, tako da će posjetioci iz cijelog svijeta imati priliku da pristupe izložbi putem veb stranice sa bilo kojeg kompjutera ili laptopa.

Cilj izložbe je da omogući jedinstveno umjetničko iskustvo i upoznavanje sa grafitima i uličnom umjetnosti Beograda.

Istoričarka umjetnosti i autorka izložbe Ljiljana Radošević je istakla da je riječ o inovativnom pristupu u predstavljanju ulične umjetnosti i grafita, koji će omogućiti upoznavanje sa djelima koja su stvarana na ulicama Beograda.

- Iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. godini je postalo očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti - rekla je Radoševićeva.

Kada “zakorače” u prostor izložbe “Take III – Loving Street art Belgrade” posjetioci mogu da pregledaju više od 40 radova podijeljenih u kategorije: stara škola grafita, saradnja više umjetnika, karakteri, šabloni, naljepnice, murali itd.

Izložena djela prate tekstovi koji opisuju kontekst u kojem su izabrani radovi nastajali i pružaju uvid u istoriju razvoja grafita i strit art kulture u Beogradu. Tekstovi su na engleskom jeziku, a moguće je i audio praćenje izložbe.

Pored izložbe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika jednog beogradskog zida u prirodnoj veličini.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade”, čiji se članovi preko dvije decenije bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umjetnosti i grafita. Za izložbu su izabrani radovi koji su bili najpopularniji na “Instagram” stranici “Street Art Belgrade” u prethodnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana