Beogradska umjetnica Bojana Ban svijet insekata oživljava na platnu

Dejan Jovičić
Beogradska umjetnica Bojana Ban svijet insekata oživljava na platnu

Srbac - Mikrosvijet Bardače jedna je od glavnih inspiracija akademske slikarke Bojane Ban iz Beograda koja umjetnost proživljava na svakom koraku, a trenutno stvara u okviru jedne od najstarijih kolonija u Republici Srpskoj, "Bardača 2017".

Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završila je u Beogradu prije više od četiri decenije, a od tada do danas učestvovala je na 70 zajedničkih i imala 20 samostalnih izložbi širom svijeta.

Podjednako uspješno izrađuje slike, crteže, grafike i skulpture, a svoj umjetnički izražaj ispoljila je i u izradi ikona u drvetu, ilustracija i kućnog namještaja.

Iako najčešće voli da oslikava stare zidove i prozore, u njenim radovima često dominira svijet insekata koje je čak i u Bardači pretočila na slikarsko platno.

Prvi od predviđena tri rada koje je uradila u bardačkom prirodnom rezervatu bila je buba koju je zatekla između roletne i prozorskog stakla. Bila joj je veoma interesantna, skicirala ju je i naslikala gotovo za jedan dan.

- Bube su jedna od mojih glavnih preokupacija. Počela sam još od kraja osamdesetih godina da izrađujem male skulpture, a tada sam zaključila da je najbolje da počnem praviti bube koje oblikom nisu sasvim definisane. Na taj način mogu ispoljiti slobodu kreativnosti i pustiti mašti na volju. Krenula sam sa skulpturicama koje se mogu nositi i kao broš, pa sve do onih većih čija dužina iznosi metar i po - kaže Bojana.

Nakon što je u Beogradu organizovala izložbu ovih skulptura, dobila je ponudu da organizuje sličnu izložbu u Madridu, koja je bila veoma uspješna.

- Predstavila sam svoje radove u jednoj madridskoj galeriji odakle nosim pozitivna iskustva, a već pripremam novu izložbu koja će iduće godine ponovo biti održana u Beogradu - ističe Bojana.

Još kao student počela je da izrađuje ikone u drvetu koje su bile tako vjerodostojne da su stručnjaci iz mnogih zavoda za zaštitu spomenika kulture pomislili od njenih radova da su originali.

Božanstvenost prirode

Bojana do sada nije imala priliku da učestvuje na kolonijama koje su organizovane na prostoru RS i BiH. Za sada nosi pozitivna iskustva iz Bardače iako ju je veoma pogodila devastacija ovog prirodnog rezervata.

- Priroda u Bardači je božanstvena i bila bi mnogo ljepša da gotovo sva jezera nisu isušena. Prava je šteta da se ovakav prirodni raj uništi i zasadi kukuruz. To je nezamislivo - smatra umjetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana