Beogradska premijera filma Anđeo sa gore Zaglavak

Srna
Beogradska premijera filma Anđeo sa gore Zaglavak

Beograd - Dokumentarni film "Anđeo sa gore Zaglavak", posvećen ruskim dobrovoljcima koji su se borili za srpski narod tokom rata u BiH, premijerno je prikazan večeras u Ruskom domu u Beogradu.

Film reditelja Petra Nedeljkovića, za koji je scenario napisala Ljiljana Bulatović - Medić, govori o pogibiji 20-godišnjeg ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog prilikom herojske odbrane Višegrada 12. aprila 1993. godine.

Riječ je o filmu koji je nagrađen ove godne na Festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi.

Bogoslovski je bio jedan od ruskih dobrovoljaca, koji su došli na višegradsko ratište i ulili novu snagu srpskim borcima izmorenim stalnim napadima.

Poginuo je u napadu muslimana na brda Zaglavak i Stolac, koja su bila od strateškog značaja za odbranu Višegrada.

Film sadrži izjave komandanata Višegradske brigade i saboraca koji su bili svjedoci Konstantinove pogibije, kao i njegove majke Ljudmile, koja je prisustvovala beogradskoj premijeri.

Bivši komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske Luka Dragićević istakao je, obraćajući se publici, da je ovaj film "u funkciji borbe protiv fašizma". On smatra da treba još snimiti ovakvih filmova radi budućih generacija i očuvanja sjećanja na borbu.

Ljiljana Bulatović - Medić ocijenila je da je ovaj film borba za istinu i pravdu, a Konstantin i njegovi drugovi anđeli koji su se borili protiv fašizma.

Projekciji filma u Ruskom domu prisustvovali su i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, advokat Goran Petronijević, ataman - kozački pukovnik Vojislav Vidaković i brojna publika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana