Beogradska filharmonija svira delo preminulog Zorana Erića 2. februara

Tanjug
Beogradska filharmonija svira delo preminulog Zorana Erića 2. februara

BEOGRAD  - Beogradska filharmonija se oprašta od dragog saradnika i kolege, kompozitora Zorana Erića, jednog od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora koji je preminuo 20. januara u Beogradu, piše u saopštenju Beogradske filharmonije.

U jubilarnoj sezoni orkestra, Filharmonija je ponovo stavila na program "Šest scena-komentara", kao djelo je koje je obilježilo noviju istoriju orkestra i koje će biti izvedeno na koncertu 2. februara u Kolarcu, saopštili su iz Filharmonije.

Već je prva saradnja Beogradske filharmonije sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala da se radi o velikom talentu. Tada je Filharmonija sa uspjehom izvela njegovo prvo orkestarsko djelo, koreografsku sliku za orkestar „Iza sunčevih vrata“, koju je naredne godine predstavila i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a iste godine i na šest koncerata na turneji po Njemačkoj. Međunarodnu promociju Erićevih djela, Filharmonija je nastavila sa ostvarenjem Cartoon u Moskvi 1995. godine, a naročito sa šest-scena komentara za tri violine i orkestar koje su izvedene na sedam koncerata Švedske turneje 2006. godine. Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila djelo Spisak br. 2.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana