Benksijeva instalacija na muzičkom festivalu u Glastonberiju

Tanjug
Foto: Agencije

LONDON - Proslavljeni ulični, stencil umjetnik Benksi navodno stoji iza kontroverzne instalacije na muzičkom festivalu u Glastonberiju gdje je maketa čamca sa lažnim migrantima porinuta u masu tokom nastupa rok grupe Idles.

Bend je kasnije tvrdio da niko od članova grupe nije bio svjestan šta se događa sve dok nisu sišli sa bine, prenosi londonski tabloid Standard.

Međutim nastup Idles je obilježio provokativan poziv publici u Glastonberiju da skandira uvredljivu poruku britanskom kralju i da uzvikuje "primirje odmah" u vezi sa ratom u Pojasu Gaze.

Maketa čamca sa migrantima je porinuta tokom pjesme Idlesa koja govori o imigrantima sa stihovima "Moj brat po krvi je imigrant / Lep imigrant... On je od kostiju, on je od krvi / On je od mesa, on je napravljen od ljubavi / On je napravljen od tebe, on je napravljen od mene".

Banksi ima bogatu istoriju svojih kreacija izloženih tokom raznih festivala, a posebno tokom festivala u Glastonberiju. 

Između ostalog, dizajnirao je pancirni prsluk sa britanskom zastavom koji je 2019. godine nosio britanski reper i autor Stormzi tokom svog nastupa na stejdžu Piramide u Glastonberiju, a 2014. godine je vozio kamion za prevoz stoke iz kojeg su virile glave životinja-igračaka.

Tokom nekoliko ranijh festivala u Glastonberiju, od 2010. pa do 2022. godine na 50-godišnjicu festivala, prikazivana su brojna Benskijeva stensil djela.

Problem migracije je velika tema na ovogodišnjem festivalu u Glastonberiju, a od posjetilaca se, između ostalog, traži i da ispune upitnik britanske vlade za dobijanje državljanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana