Bekjarevu Ćuran, Sokićevoj spomen-ploča

Priredila: Aleksandra Glišić
Bekjarevu Ćuran, Sokićevoj spomen-ploča

Banjaluka - Za glumca Ivana Bekjareva Svjetski dan pozorišta bio je posebno svečan, jer mu je u nedjelju uveče uručena nagrada "Zlatni ćuran" za životno djelo.

Najveća nagrada festivala "Dani komedije" stigla je kao kruna karijere za popularnog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca.

Uručenjem priznanja i čitanjem poruke povodom Svjetskog dana pozorišta ruskog reditelja Anatolija Vasiljeva, u Jagodini je spuštena zavjesa na 45. pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije". Stručni žiri festivala najboljom predstavom je proglasio "Rodoljupce" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd. "Rodoljupci" su dobili i specijalnu nagradu festivala za kolektivnu glumačku igru dnevnog lista "Politika". Najbolja predstava po ocjeni publike je "Klaustrofobična komedija" Dušana Kovačevića u režiji Darka Bajića u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda.

Ovog velikog dana za sve one koji na bilo koji način pripadaju teatru, otkrivena je spomen-ploča velikoj umjetnici Ružici Sokić, ispred istoimene fondacije u Krunskoj ulici u Beogradu. Glumica Rada Đuričin je naglasila da velikoj glumici Beograd na ovaj način zahvaljuje za sve radosti koje je svojim raskošnim darom ovom gradu darovala.

- Ne samo Beogradu, sa pozorištem u srcu Ružica je stizala i u kasabe i u palanke, u gradove i metropole, na male kamerne scene i pod svetla velikih pozornica - rekla je Đuričin.

Svjetski dan pozorišta obilježen je i u teatrima u Banjaluci, a najmlađa publika imala je priliku da pogleda predstavu "Guliver u zemlji Liliputanaca". U Gradskom pozorištu "Jazavac" odigrana je komedija "Celo telo tu me boli", dok su glumci Banjalučkog studentskog pozorišta u Klubu kulture "Bunker" izveli predstavu "Babe".

Uloge koje osvajaju

- Izuzetno glumačko umeće Ružice Sokić osvajalo je sve, i siromašne i neuke i bogate i upućene, a osvajaće i ubuduće njene blistave uloge koje su obeležene na filmskim trakama i televiziji i biće važne i podsticajne za one koji tek dolaze, koji će je tek gledati - rekla je Rada Đuričin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana