Bećković: U liku Svetog Save sačuvano sve što je srpski narod stvorio

Srna
Bećković: U liku Svetog Save sačuvano sve što je srpski narod stvorio

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković, dobitnik Svetosavske povelje Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" iz Beograda, smatra da bi lik Svetog Save mogao biti u ličnoj karti cijelog srpskog naroda, jer je u njemu sačuvano sve što je taj narod stvorio i uradio.

Bećković ističe da je Sveti Sava zbirno ime srpskog naroda.

"Sveti Sava je prvi srpski pisac čije ime i prezime znamo. Bilo je pisaca i pre njega, ali ne znamo njihova imena. Sve što su pisali i stvarali, opet se u njemu rodilo i preporodilo. Imamo prvu zdravu rečenicu napisanu na srpskom jeziku rukom Svetog Save", rekao je Bećković.

On ističe da - šta god da pričamo, pričamo o Kosovu i Metohiji i, kud god idemo, tamo stižemo.

"Tu smo postali hrišćani, izabrali smo carstvo nebesko, istinu i veru u pobedu istine i pravde kroz vekove. Tu su se pod našim imenima pojavili biblijski likovi. Na našoj zemlji se ponovilo jevanđelje, a to je bila i pobeda poezije", rekao je Bećković.

On je poručio da nije slučajno da je kosovski ciklus kruna srpskog pjesničkog stvaranja i da je Lazar bio pjesnik, te podsjetio da su i Lazarova djeca bili pjesnici.

"Njegova kćerka i sin Stefan koji je napisao žSlobo ljubvež i koji je ispričao na kosovskom stubu celu tu priču, pa završio onim slavnim stihovima: žNe znam, Bog zna", rekao je Bećković za "Sputnjik".

On je istakao da je budućnost naroda neizvjesna, ali da se ne smije zaboraviti šta je najvažnije, a to su briga o kulturi, ljubav, vjera, jezik i pismo.

Bećković je ukazao da su to znali i prije 120 godina osnivači "Prosvjete" - prvih 35 pismenih Srba u BiH.

"Još u to vreme naši ljudi su znali šta je najvažnije za budućnost i opstanak našega naroda. Postojalo je verovanje da je jezik sposoban da stvori državu /…/Ideja da poezija može duhovno da ujedini narod i da je to jedinstvo važnije od svakog drugog takođe je dugo trajala", kaže Bećković.

Upitan vjeruje li da će u Crnoj Gori, koja je dugo imala problem sa Svetosavljem, stope Svetog Save sad biti uočljive, Bećković je poručio da se u Crnoj Gori desilo ono što su mnogi vjerovali da se neće desiti nikada.

"Ali i taj glečer se odlomio i nikada se neće vratiti tamo gde je bio. Oni su se borili sa tim stopama i govorili da to nije Sava Nemanjić, nego Sava Popović ili neko drugog prezimena", rekao je Bećković.

On je ukazao da onaj ko je spaljivao Svetog Savu nije znao da je svaku tu varnicu rasijao u dušu njegovog naroda.

"Kad je neko nekog pitao kako ima izvor Svetoga Save na vrhu Durmitora, takozvana Savina voda, kako može da izbije voda na vrhu neke planine, ovaj je rekao: žUzmi iglu pa udari čoveka u teme i videćeš da će šiknuti uvis njegov krovotokž. Taj krvotok jednoga naroda kruži po Savinoj zemlji i izbio je na vrh Durmitora", poručio je Bećković.

Bećkoviću je danas uručena Svetosavska povelja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" iz Beograda uz obrazloženje da je riječ o najvećem živom srpskom pjesniku čija poezija se u ovim previrućim vremenima javlja kao ohrabrenje i putokaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana