Bečki koncert: Jansons nasljeđuje Mehtu

B92, Tanjug
Bečki koncert: Jansons nasljeđuje Mehtu

Ovogodišnjim Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije, koji se direktno prenosio na svim meridijanima, dirigovao je čuveni Zubin Mehta, dok će sljedeće godine njegovo mjesto zauzeti dirigent iz Letonije Maris Jansons, saopšteno je prvog januarskog dana u Beču.

Programom kojim je dirigovao Zubin Mehta dominirala su jdela porodice Štraus, ali su se na repertoaru našla i djela koja će prvi put biti izvedena na ovom koncertu. Među njima je bilo izvedeno i djelo "Šampanj galop" Danca Hansa Kristijana Lumbjea, koga zovi "Štrausom sjevera".

Ovo je peto Mehtino dirigovanje Novogodišnjim koncertom, a ove godine, pored tradicionalne posvećenosti porodici Štraus, koncert je protekao u znaku tri jubileja: 650 godina bečkog Univerziteta, 200 godina Tehničkog univerziteta i 150 godina centralne ulice Beča - Ringštrase.

Tematski Filharmonija je odata počast Tehničkom univerzitetu izvodeći polku Eduarda Štrausa i Johana Štrausa mlađeg. Jedan član porodice Štraus, Jozef Štraus, studirao je na bečkom Tehničkom univerzitetu.

Novogodišnji koncert direktno je emitovan u 90 zemalja svijeta i 50 miliona ljudi imalo priliku da sa klasičnom muzikom počne novu 2015.godinu.

Sljedeće godine čast da diriguje koncert pripala je Marisu Jansonsu. Ovaj Letonac posljednji put dirigovao je orkestrom bečke Filharmonije na Novogodišnjem koncertu 2012. godine, a prije toga dirigentsku palicu držao je 2006.

Istorija Novogodišnjih koncerata bečke Filharmonije datira iz 1939.godine, a prvim koncertom dirigovao je Klemens Kraus.

Ovaj koncert se najprije zvao Jozef Štraus koncert ili Akademija filharmonije i tek je 1946. zvanično preimenovan u Novogodišnji koncert.

Najprije su dirigenti poput Krausa, Vilija Boskovskog i Lorina Mazela dirigovali godinama Novogodišnjim koncrtom, da bi se početkom devedesetih uvela praksa različitih dirigenata iz godine u godinu.

Među dirigentima su bili poznata imena poput Rikarda Mutija, Herberta fon Karajana, Klaudia Abadoa, Sidžija Ozave, Žorža Pretra i Danijela Barenboima, koji je imao čast prošle godine da stane za dirigentski pult koncerta koji se prenosi uživo na sve kontinente svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana