Beč: Mehta i Filharmonija za 2015.

Tanjug
Beč: Mehta i Filharmonija za 2015.

Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije 2015.dirigovaće Zubin Mehta, saopštio je jedan od najpoznatijih orkestara u svijetu.

Mehta, koji je počasni član Bečke filharmonije, time će se naći po peti put (1990, 1995, 1998. i 2007.) za dirigentskim pultom koncerta koji se prenosi uživo na sve kontinente svijeta, i uvrstiće se među retke dirigente koji su do sada najčešće dirigovali Novogodišnjim koncertom u Beču.

Orkestar je odao priznanje Mehti, novim pozivom, ne samo, kako se naglašava, jednom od vodećih dirigenata našeg doba, već i velikom humanisti.

Saradnja orkestra i Mehte, koja je duga 52 godine, kako je istaknuto u Beču već je odavno postala „ljubavni odnos”.

Inače Mehta je rođen u Indiji 1936.godine, a studirao je u Beču na Muzičkoj Akademiji gdje je učio kod Hansa Svarovskog, poznatog kao stvaraoca dirigenata u Austriji.

On je najprije bio dirigent filharmonijskog orkestra u Los Anđelesu, kojem je pomogao da dosegne do svjetske slave.

Taj uspjeh bio je impresionirajući i za njujoršku filharmoniju, koja je Mehti ponudila mjesto muzičkog direktora, a taj posao je obavljao od 1978. do 1991. Zatim je bio generalni muzički direktor Bavarske državne opere.

Mehta, koji se posvetio podsticanju mladih u Indiji, doživotni je muzički direktor Izraelske filharmonije i počasni dirigent mnogih daljih orkestara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana