Basomanija podigla muzičku ljestvicu

Mirna Pijetlović
Basomanija podigla muzičku ljestvicu

Banjaluka - Da profesionalna muzička scena u Banjaluci podiže ljestvice kvaliteta, kada je u pitanju izvedba, ali i zainteresovanost publike za umjetničku muziku, pokazao je i koncert kontrabasista, odnosno peta po redu "Basomanija".

Tako su se publici u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci interesantnim repertoarom predstavili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Muzičke akademije iz Sarajeva, kao i učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke.

Učenici i studenti sa klase profesora Slobodana Gerića, ali i gosti iz Sarajeva, izveli su djela svjetskih kompozitora: Baha, Eklea, Kuseviskog, Dilmana i Prota.

Međutim, ovaj nastup je mnogo više od uobičajenog koncerta. Kako je za "Glas Srpske" ispričao akademski muzičar, kontrabasista Marko Kovačić, "Basomanija" je osnovana s ciljem popularisanja instrumenta koji je i te kako harizmatičan u solo sviranju.

- "Basomanija" je nastala prije 22 godine u Beogradu po ideji prof. Gerića. U Banjaluci je počela da se održava prije pet godina, a ideja "Basomanije" je da omogući mladim kontrabasistima javni nastup i da pokažu svoje znanje koje su stekli kroz školovanje. Želimo da popularišemo ovaj instrument, kao i da predstavimo mogućnosti kontrabasa u solo sviranju - kazao je Kovačić.

Marko je na koncertu svoju ljubav prema muzici pokazao izvođenjem kompozicija Tabakova, a oduševljena publika ga je dva puta ovacijama vraćala na bis.

- Publika je prilično slabo upućena u mogućnosti sviranja kontrabasa. Navikli su ga slušati po orkestrima, gdje uglavnom svira pratnju, misleći da samo tome služi. Ali se iznenade kada čuju solo sviranje i vide koliki raspon i mogućnosti ima - istakao je Kovačić i dodao da se u pet godina održavanja ovog koncerta publika prilično zainteresovala, ali je još uvijek potrebno predano raditi na popularizaciji kontrabasa.

LED ekran

Kontrabasista Marko Kovačić pozdravlja ideju da se LED ekran postavi ispred dvorane, kako bi se publika privukla da uđe i posluša koncert.

- To je odličan potez, prije svega što pruža mogućnost ljudima da gledaju koncert ako nema mjesta u sali, a s druge strane da ljudi koji nisu upućeni u takvu muziku "u prolazu" mogu da vide o čemu se radi pa se možda zainteresuju. Dobar medijski potez, koji definitivno služi i popularizaciji same muzike - mišljenja je Kovačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana