Baš-čelik u bajci 21. vijeka

Aleksandra Madžar
Baš-čelik u bajci 21. vijeka

Banjaluka - Bajka je neprevaziđeno književno djelo, posebno za mlađe čitaoce. Danas se manje piše i rijetke su knjige bajki u savremenoj srpskoj književnosti.

Riječi su ovo banjalučkog književnika Ranka Pavlovića koji se osvrnuo na značaj Svjetskog dana bajki koji se obilježava danas.

- Najbolje su bajke koje baštine narodno stvaralaštvo i utemeljene su u narodnom predanju. Međutim, one moraju biti savremene kako bi odgovarale senzibilitetu današnjeg djeteta - istakao je Pavlović.

U svom književnom opusu Pavlović ima veliki broj knjiga posvećenih najmlađim čitaocima.

- Osim toga, od sedam izvedenih tekstova u pozorištima za djecu, četiri su na matrici bajke: "Princ od Bijelog Luka", "Plemeniti Hahaj i strašni Hehej", "Žutokapa", Ljubičasta zraka" - podsjetio je Pavlović.

Književnica i bibliotekar Dječije biblioteke "Borik" iz Banjaluke Aleksandra Čvorović naglašava da se neki srpski savremeni pisci, kao Tiodor Rosić, oslanjaju na tradiciju i usmena predanja.

- U Republici Srpskoj pisanjem bajki osim Ranka Pavlovića (koji je uvršćen u školske lektire) bavi se i Suzana Prpić. U posljednje vrijeme napisala sam nekoliko bajki i pojedinačno su privukle pažnju, ali nemam ih još dovoljno za knjigu - rekla je Čvorovićeva.

Da se književnici i danas vraćaju klasičnim pričama potvrdio je i popularni i nagrađivani pisac iz Beograda Uroš Petrović, koji je veći dio stvaralaštva posvetio literaturi za djecu.

- "Zagrebite" malo koju god hoćete novu bajku, i iz tog proreza proviriće glava Baš-Čelika ili makar vrh crvene kapice. To su dobri temelji. U svakom slučaju, i bez bajki bi se moglo odrasti  - jedino što bi to proizvelo lošije i dosadnije ljude - smatra Petrović.

Grozdana Olujić

- Jedna od najplodnijih bajkopisaca u savremenoj srpskoj književnosti je svakako Grozdana Olujić. Ona je za nas ono što je H. K. Andersen za dansku književnost. Njene bajke su moderne i često govore o savremenom djetetu otuđenom od sredine i prirode. Olujićeva je u stanju da od svakodnevnih običnih stvari i pojava stvori bajku. Njen raskošni talenat i razigrana mašta od obrisa realnosti stvaraju čudesa - kaže Aleksandra Čvorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana