Bardača mamac za slikare

Dejan Jovičić
Bardača mamac za slikare

Srbac - Trideseti jubilarni saziv likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac”, koji je svečano otvoren u subotu uveče, okupio je akademske slikare iz četiri zemlje, među kojima je i utemeljivač kolonije Rajko Petković iz Novog Sada.

Istoričar umjetnosti Vidosava Grandić iz Banjaluke rekla je da je bardačka kolonija za protekle tri decenije iznjedrila izuzetnu kulturnu baštinu zbog čega zaslužuje da uđe u udžbenike posvećene likovnoj umjetnosti na ovim prostorima.

- Umjetnička vrijednost kolonije “Bardača” nije opala nijednog trenutka, a vapijući glas umjetnika da se suprotstave uništavanju prirode dobio je planetarni odjek. Ona je opovrgnula staru poslovicu “Kad topovi zagrme, zaćute muze”, jer nije prestajala da radi za vrijeme rata - kaže Grandićeva.

Podsjetila je na nezaboravne performanse koji su nastajali na bardačkoj koloniji, po čemu je dokazala da je jedinstvena u ovom dijelu Evrope.

- Na Bardači je komponovan koncert za orkestar i žabe, a slikar Milan Matavulj je napravio jedno od svojih djela od otpada prikupljenog oko bardačkih jezera. Sjećamo se i jedne umjetnice koja je bila obučena u pticu. Tvorac kolonije Rajko Petković od “Bardače” je napravio pravi multimedijalni događaj jer je pored akademskih slikara kroz nju prošao veliki broj renomiranih književnika i muzičara - dodala je Grandićeva.

Oživljavajući uspomene na davnu 1984. godinu, kada mu je tokom likovnog stvaranja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu došla ideja o formiranju likovno-ekološke kolonije na Bardači, akademski slikar Rajko Petković rekao je da je izuzetno ponosan što je kolonija opstala do danas.

- Ovo je jedina likovno-ekološka kolonija na svijetu koja je registrovana u Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) - rekao je Petković.

Tema ovogodišnje kolonije je “Deforestacija i degradacija šuma” o čemu će na okruglom stolu govoriti stručnjaci iz ove oblasti.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić podsjetio je da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za ovogodišnji saziv kolonije “Bardača” nije izdvojilo nijednu marku.

U okviru svečanosti u subotu uveče otvorena je i dokumentaciona izložba “Trideset godina od ideje do jubileja” Narodne biblioteke Srbac.

I ove godine biće održana akcija “Biramo najuređeniji životni i radni prostor” a pobjedniku će biti uručena umjetnička slika sa ovogodišnjeg saziva.

Tokom rada kolonije biće održana i tradicionalna škola slikanja za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola.

Učesnici

Na ovogodišnjoj koloniji “Bardača” učestvuju akademski slikari Rajko Petković, Branka Veselinović, Borivoje Popržan, Pop Pavel i Velibor Bugarin iz Novog Sada. Učesnici su i Dragan Ristić, Stoja Rađenović i Vesna Čanak iz Beograda, zatim Zdravko Mirčeta iz Stokholma, Milena Kafol i Duša Jesih iz Ljubljane.

U sazivu su i Zoran Suvajac - Zograf, Sonja Spiroska-Ostojić i Boško Vukojević iz Banjaluke, kao i Milovan Čikić iz Gradiške i Borislav Lakić iz Srpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana