Bardača: Kroz umjetnost apelovali na spas prirode

Dejan Jovičić
Bardača: Kroz umjetnost apelovali na spas prirode

Srbac - Likovno-ekološka kolonija na Bardači, koja se održava već 33 godine, jedna je od najznačajnijih kolonija na ovim prostorima, a njen fundus od 590 umjetničkih djela predstavlja značajno kulturno-istorijsko nasljeđe za cijelu Republiku Srpsku.

Podsjetila je ovo na zatvaranju likovne manifestacije u nedjelju viši kustos Muzeja Republike Srpske Slavka Mirosavljević.

Istakla je i da je osnovni smisao bardačke kolonije povezivanje umjetnosti i ekologije.

Ove godine 11 umjetnika iz tri zemlje kroz 35 radova uputilo je jasnu poruku da je ekološki svijet u ovom rezervatu u značajnoj mjeri narušen. U fokusu svih razgovora bio je nesporan značaj fundusa kolonije, ali i potreba da se očuva eko-kompleks gdje se ova likovna smotra održava. O tome je govorio i likovni kritičar Aleksandar Grandić.

- U fundusu se čuva "koncert za orkestar i žabe", što je unikatna kompozicija nezabilježena na ovim prostorima.

Ovaj eko-kompleks je pravo bogatstvo i mora se sačuvati po svaku cijenu. Sa jezerima prepunim riba doći će i ptice, a za njima turisti i umjetnici. Time će stići i finansijski efekat, od čega će koristi imati lokalno stanovništvo, ali i cijela Republika Srpska - naglasio je Grandić.

Ipak, postoje i oni umjetnici, kako kaže sekretar kolonije Stevan Umljenović, koji ne žele da dolaze na koloniju jer time izražavaju bojkot protiv uništavanja ovog močvarnog kompleksa.

- Bardačka kolonija u posljednje dvije godine proživljava najteži period u svojoj istoriji. Pored narušavanja flore i faune, suočeni smo sa finansijskim teškoćama, jer teško uspijevamo da pokrijemo sve troškove, u čemu su nam isključivo pomogli sponzori. Opštinska uprava nam je prebacila dio sredstava, a ostatak će tek nakon deblokade računa, dok iz resornog ministarstva još uvijek nisu doznačena sredstva, ali se nadam da ćemo ih dobiti do kraja godine - rekao je Umljenović.

On je napomenuo da je kolonija održana isključivo zahvaljujući radnicima Centra za kulturu i sport iz Srpca, koji su neumorno radili, iako im kasni čak 15 plata, a vratili su i dva radnika iz penzije kako bi im pomogli u organizaciji.

- Za ovakvu situaciju krivim direktora ustanove Danijelu Vukotić, koja se nijednom nije pojavila na koloniji, kako ove, tako ni prošle godine. To je neshvatljivo i nadam se da će nakon deblokade rada Skupštine u Srpcu biti izabran menadžment koji će znati da odgovori ovim izazovima - naglasio je Umljenović.

Ove godine prvi put nije uručena nagrada za najuređeniji životni i radni prostor, jer nijedan od kandidata nije zadovoljio kriterijume žirija.

Učesnici kolonije

Na bardačkoj koloniji su učestvovali akademski slikari Isidora Ivanović i Zoran Krulj iz Beograda, Zdravko Krulj iz Podgorice, Marin Milutinović, Nevena Milašinović i Jagoda Šestić iz Banjaluke. Iz Prijedora su stigli Boris Eremić, Milica Majstorović i Milica Vukojević, dok su svoje radove predstavili i studenti Akademije likovnih umjetnosti David Dronjak i Davor Grabovac iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana