Bardača: Čuvanje prirode kroz umjetnine

Dejan Jovičić
Bardača: Čuvanje prirode kroz umjetnine

Srbac - Likovno-ekološka kolonija na Bardači završena je uz otvaranje izložbe radova sa ovogodišnjeg saziva koji su djelo 15 umjetnika iz Poljske, Srbije i Republike Srpske.

Brojni posjetioci došli su na zatvaranje 31. kolonije na kojoj je nastalo 50 slika i crteža na temu "Unapređenje energetske efikasnosti - put ka očuvanju prirodnih resursa".

Najvredniji radovi prema izboru Umjetničkog savjeta ući će u fundus kolonije koji trenutno broji 564 slike.

- "Bardača" je okupila različite generacije umjetnika koji su se izražavali u raznovrsnim poetikama. Oni nisu mnogo pričali, već su se uglavnom bavili četkom, perom i olovkom i stvarali vrijedna umjetnička djela oslikavajući svu ljepotu bardačkog pejzaža - rekao je član Umjetničkog savjeta kolonije akademski slikar Boško Vukojević iz Banjaluke.

On je vodio i Školu slikanja koja je na srbačkoj koloniji okupila desetak talentovanih učenika iz lokalnih osnovnih i srednjih škola.

- Najljepši dio ove manifestacije je upravo mala kolonija slikanja, jer predanost koju pokazuju mladi slikarski talenti je za svaku pohvalu. Mnogi od njih će zasigurno biti vrhunski umjetnici - kaže Vukojević, koji je redovan učesnik bardačke kolonije.

Među umjetnicima koji su stvarali na Bardači bio je i 23-godišnji slikar Saša Đukić iz Srpca, koji ima oštećen vid.

Naslikao je čak četiri rada tehnikom ulje na platnu i dobio brojne pohvale starijih kolega.

- Slikam još od malih nogu, a tehniku ulje na platnu koristim od srednje škole. Najčešći motivi su mi pejzaži i uopšte priroda. Trudim se da zapazim što više detalja i onda ih objedinim na platnu - kaže Đukić.

On je već imao dvije samostalne izložbe u Domu kulture u Srpcu i Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica u Banjaluci. Redovno snima svoje radove i postavlja na internet, pa su neki od video-klipova već dostigli cifru od 16.000 pregleda.

Na završnoj večeri proglašen je pobjednik tradicionalne akcije izbora najuređenijeg životnog i radnog prostora, a nagrada u vidu umjetničke slike sa ovogodišnjeg saziva pripala je Dušku Šuščeviću iz Poveliča. Zbog kiše koja je pratila slikare za vrijeme trajanja kolonije, nije održana ekološka akcija "Očistimo Bardaču", a iz istog razloga je otkazan i okrugli sto o temi očuvanja ovog ekološkog kompleksa.

Pokrovitelj bardačke kolonije bila je opština Srbac, a u organizaciji su pomogli Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Fond za zaštitu životne sredine i dvadesetak sponzora iz Srpca i Banjaluke.

Osnivač

Na 31. sazivu bardačke kolonije učestvovao je i osnivač ove manifestacije Rajko Petković iz Novog Sada. Na Bardači su ove godine stvarali i Edita Koman i Mariuš Urban iz Poljske, Maja Đokić, Zoran Mihajlović, Milutin Kopanja i Svjetlana Pavlović Džindo iz Beograda. Osim njih, umijeće su pokazali i Dimitrije Kolarević iz Novog Sada, Aleksandar Bogdanović iz Pančeva, Aleksandra Kecman, Boško Vukojević i Ljubica Janjetović iz Banjaluke i Vera Šaula, Saša Tatić i Saša Đukić iz Srpca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana