Banski dvor realizovao još jednu uspješnu sezonu:Godina rekorda i jubileja

Ilijana Božić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Imajući u vidu činjenicu da je u Banskom dvoru tokom 2022. godine organizovano više od 270 raznovrsnih sadržaja, od čega skoro 200 u vlastitoj produkciji, mogli bismo neskromno zaključiti da iza nas ostaje jedna zaista istorijska i rekordna sezona.

Riječi su to direktora Banskog dvora, Mladena Matovića koji je objasnio da su u ovoj godini internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” i festival džez muzike “Intim džez fest” doživjeli prvi mali jubilej, odnosno peto festivalsko izdanje i okupili neka od najznačajnijih imena umjetničke i džez muzike današnjice.

- Posebno smo srećni jer smo uspjeli u našoj osnovnoj namjeri da u godini kada Banski dvor proslavlja 90 godina postojanja realizujemo sezonu koja će napraviti kvalitativni i kvantitativni iskorak u odnosu na sve prethodne - rekao je Matović.

Istakao je da je kruna uspješne godine realizacija zahtjevne dvomjesečne manifestacije posvećene obilježavanju pomenutog jubileja, a u okviru koje je priređen  bogat i raznovrstan program i 26 reprezentativnih kulturnih sadržaja, tačnije koncerata, izložbi, filmskih projekcija i književnih promocija, tokom novembra i decembra.

- Program je bio sačinjen tako da se uz regionalno i internacionalno etablirane izvođače i umjetnike publici predstave i naši istaknuti umjetnici i stvaraoci, dok se kroz premijeru filma o Svetislavu Tisi Milosavljeviću “Ministar-Ban-Perikle”, nastojala napraviti odgovarajuća istoriografska poveznica s jubilejom - kazao je Matović.

Naglasio je da je nakon pokretanja novih scena Art dvorišta, Art terase i Art bioskopa u ovoj godini, tačno na 90. godišnjicu Banskog dvora, otvoren još jedan novi prostor za kulturne namjene.

- Riječ je o stalnoj postavci “Vrbaska banovina-obrisi, tragovi, odjeci” koja nas vraća u jedan od najznačajnijih perioda u razvoju našeg grada, u takozvano zlatno doba građanske Banjaluke. Postavku čini raritetna zbirka eksponata, predmeta i dokumentarističke građe iz porodične zaostavštine četvrtog bana Vrbaske banovine Todora Lazarevića - ispričao je Matović.

Dodao je da su kroz organizaciju visokokvalitetnih kulturnih sadržaja, pokretanje novih scena za kulturne namjene te kroz koncept koji podržava visoke stvaralačke domete i ucrtava nove produkcijske i organizacione standarde, ponosni na činjenicu da je Banski dvor u ovom trenutku etabliran kao  regionalno prepoznatljiv kulturni centar, koji na najljepši mogući način, kroz kulturu i umjetnost, doprinosi kulturnoj i globalnoj afirmaciji Banjaluke i Republike Srpske.

 

Druženje

Povodom završetka programske sezone Banski dvor je danas organizovao novogodišnji prijem za medije na kojem su predstavljeni rezultati i rekapitulacija svih programskih aktivnosti realizovanih u 2022. godini.

- Još jednom zahvaljujemo medijima za uspješnu godinu saradnje i profesionalnog izvještavanja - rekao je Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana