Banjaluka vječno zahvalna Tisi Milosavljeviću

Mirna Pijetlović
Banjaluka vječno zahvalna Tisi Milosavljeviću

Banjaluka - Bogata i sadržajna arhivska, muzejska i bibliotečka građa dala nam je mogućnost da pokušamo širem banjalučkom građanstvu prezentovati dio velikog istorijskog doprinosa Svetislava Tise Milosavljevića u novijoj istoriji Banjaluke i Bosanske Krajine.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" autor izložbe "Svetislav Tisa Milosavljević: ban i ministar" i pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske iz Banjaluke Verica M. Stošić.

- Okosnicu izložbe čini bogat, dinamičan i sadržajan životni put Svetislava Tise Milosavljevića. Izložbeni eksponati obuhvataju sve periode života i djelovanja Milosavljevića, od porijekla, rođenja, odrastanja i školovanja, pa do porodičnog života, vojne, ministarske i banovinske službe - kazala je Stošićeva.

Ona je dodala da će publika imati priliku da na izložbi, koja će biti otvorena večeras u 18 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, vidi i detalje iz Milosavljevićevih penzionerskih dana, kao i uvid u njegovo pisano stvaralaštvo.

Stošićeva je istakla da će ova postavka imati veliki značaj za Banjaluku, te podsjetila da je građanima Niša, odakle je Milosavljević porijeklom, data mogućnost da se prvi put upoznaju sa pregalačkim radom Milosavljevića.

- Ovom prilikom treba da napomenemo da je Milosavljević ne samo rođen 1882. u Nišu, nego da se školovao i da je jedno vrijeme službovao u rodnom gradu. Ista izložbena postavka treba da upozna Banjalučane sa velikim pregalačkim radom prvog bana Vrbaske banovine, da poveže gradove Niš i Banjaluku i podsjeti Banjalučane da je Milosavljević posljednji put boravio u Banjaluci u vrijeme osveštanja Saborne crkve Svete trojice na Spasovdan 1939. godine, prihvativši poziv banjalučkih crkvenih vlasti da bude kum crkve - napomenula je Stošićeva.

Ona je podsjetila da su grad Banjaluka i Arhiv Republike Srpske u protekle 22 godine realizovali više projekata iz oblasti arhivske, kulturno-prosvjetne i izdavačke djelatnosti.

- Banjalučkoj javnosti prezentovano je pet tematskih izložbi o Vrbaskoj banovini, o banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću, kao i o ostalim banovima i banskim pomoćnicima iz vremena Vrbaske banovine. Široj čitalačkoj javnosti prezentovane su 1994. i 2005. godine publikacije memoara Milosavljevića, pisanih za vrijeme Drugog svjetskog rata o njegovom banovanju i ministrovanju - dodala je Stošićeva.

Bogata postavka

- Teška srca smo izdvojili 105 dokumenata različite provenijencije za izložbenu postavku. Pored uskostručnih kriterijuma, vodili smo računa i o posjetiocima koji će gledati sadržaj na izložbenim panoima. Morali smo voditi računa o broju i vrsti ponuđenih informacija sadržanim u izložbenim eksponatima i opisnim legendama - rekla je Verica Stošić.

Bogata postavka

- Teška srca smo izdvojili 105 dokumenata različite provenijencije za izložbenu postavku. Pored uskostručnih kriterijuma, vodili smo računa i o posjetiocima koji će gledati sadržaj na izložbenim panoima. Morali smo voditi računa o broju i vrsti ponuđenih informacija sadržanim u izložbenim eksponatima i opisnim legendama - rekla je Verica Stošić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana