Banjaluka bila centar razvoja štampe

Mirna Pijetlović
Banjaluka bila centar razvoja štampe

Banjaluka - Izložba "Marketing i oglašavanje u štampi - 110 godina štampe u Banjaluci i Bosanskoj Krajini", kojom je obuhvaćen period od 1906. godine, od izlaska prvih novina u Banjaluci do 1941. godine, otvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Direktor Arhiva Republike Srpske, koji je i autor ove izložbe, a koju prati i obimna monografija, u srijedu uveče na svečanom otvaranju istakao je da postavka nije imala za cilj samo da predstavi naslovne strane štampe, nego i kako su u periodu koji tretira izgledali oglasi, reklame, ponude i slično. 

- Od 1906. do 1941. godine na ovim prostorima izlazilo je 87 časopisa i novina, od čega devet u periodu vlasti Austrougarske, a 78 za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Karakteristike tadašnje štampe bile su kratak vijek trajanja i stranačka obojenost - rekao je Stojnić.

Najviše listova pokrenuto je u Banjaluci kao centru Bosanske Krajine, odnosno Vrbaske banovine od 1929, čak 63 lista.

- Najbrojnija je bila političko-informativna štampa sa 48 listova, zatim slijedi humorističko-satirična sa 14 listova, a izlazila su i četiri književna lista. U to vrijeme je izlazio i sportski, poljoprivredni, ljekarski, te muzejski list - istakao je Stojnić.

Dodao je da je tadašnja štampa bila raznovrsna po naslovima, kao i po političkim stremljenjima.

Kada je u pitanju priprema ove izložbe, Stojnić kaže da je iza njega višegodišnji, studiozni rad.

- Sve informativne, kulturne, naučne kuće, kao i biblioteke i Arhiv u Banjaluci, nemaju sačuvanu ni trećinu listova koji su izlazili od 1906. do 1941. godine. Za potrebe ove izložbe, ali i za štampu knjige, koju sam pripremao nekoliko godina i u koju sam uložio veliki trud, pronalazio sam materijal u mnogim kulturnim institucijama u Zagrebu, Banjaluci, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu - otkrio je Stojnić.

Izložbu upriličenu povodom 22. aprila - Dana grada Banjaluke i 20. aprila - Dana Arhiva Republike Srpske otvorio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

- Izložba je interesantna za sve građane Banjaluke, kao i za predstavnike medija, jer nas vodi kroz istoriju razvoja štampe na ovim prostorima u različitim vremenskim okolnostima i u različitim sistemima. Kroz ovu postavku možemo da vidimo da je narod, bez obzira u kojim režimima je živio, imao mnogo duha, čemu svjedoče brojni časopisi šaljive prirode - rekao je Gavranović i dodao da izložba pokazuje da je Banjaluka bila centar razvoja štampe na području Bosanske Krajine.

Otvaranju su prisustvovali i potpredsjednik SNSD-a i delegat te stranke u Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Milica Kotur, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović, kao i ostale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Republike Srpske i Banjaluke, ali i ljubitelji umjetnosti koji su sa velikim interesovanjem razgledali ovu postavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana