Banjalučko Udruženje pjevača operske muzike Figaro: Publika željna operske magije

Cvija Mrkonjić
Banjalučko Udruženje pjevača operske muzike Figaro: Publika željna operske magije

Derventa - Izvođenje nota kompozitora poput Mocarta, Verdija, Pučinija ili Dvoržaka i pozitivna energija obilježili su koncert "U susret operi", a o žeđi derventske publike za operskom muzikom svjedočila je dupke puna sala.

Koncert je održan u ponedjeljak veče u Centru za kulturu u Derventi, a nastupili su članovi banjalučkog Udruženja pjevača operske muzike "Figaro".

Stanovnici ove opštine željno su iščekivali koncert, a zbog velikog interesovanja pojedini posjetioci su morali da stoje tokom cijelog koncerta, jer se u sali tražilo mjesto više. Ipak, sudeći prema reakcijama publike, koja je gromoglasnim aplauzima pozdravljala izvođače, to im ni najmanje nije smetalo. Građani su svojom gostoljubivošću i brojnošću na koncertu pokazali da im je stalo do umjetničke muzike.

Dervenćanima su se predstavili izvođači Albina Smajlović, Borjana Mikavica, Miljana Radinović, Vlado Danić, uz klavirsku pratnju Dunje Marković.

U udruženju kažu da nakon koncerta nose pozitivne utiske, jer im je publika, kojoj su nastojali da podare najljepše operske note, uzvratila osmijesima i ugodnom energijom.

- To svakom izvođaču i te kako godi. Trudili smo se da im damo najbolje od sebe, a da ne iznevjerimo ni kompozitore, niti epohu koju smo u tom trenu, na neki način predstavljali i ugrađivali u ovu u kojoj živimo - rekli su u "Figaru".

Dodali su da je svaki koncert svojevrstan vjetar u leđa, te da im je najradosnije to što publika svugdje postoji, pa čak i kada malo posumnjaju u sebe, brzo se osvijeste i uvide da njihov trud nije uzaludan.

Takođe su istakli da u sebe možda i mogu sumnjati, ali da ono što rade i za šta daju svaki djelić sebe, nikada ne dovode u pitanje.

- Istina je da umjetnička muzika ima manje pristalica, ali ih ipak ima i to uvijek treba imati na umu. Nikoga i ništa ne treba potcjenjivati - poručili su iz "Figara" zahvalivši Dervenćanima što su bili dio male svečanosti, koja je organizovana u čast operske muzike.

Koncertu je prisustvovao i načelnik opštine Milorad Simić, te brojne druge ličnosti iz javnog i kulturnog života Dervente.

Privilegiju da čuje ove mlade izvođače imaće i stanovnici Novoga Grada gdje "Figaro" nastupa 4. februara, a projekat "U susret operi" finansijski je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

O udruženju

Udruženje pjevača operske muzike "Figaro", osnovano je u maju 2014. godine s ciljem da afirmiše opersku, ali i drugu umjetničku muziku kako u Srpskoj i BiH, kao svojevrstan temelj budućoj operskoj sceni u Banjaluci. Osnovalo ga je nekoliko entuzijasta, diplomiranih solo pjevača i pijanista. Oni su željeli da kroz održavanje koncerata i predstava, kao i saradnju sa svim ostalim kolegama muzičarima, režiserima, glumcima i plesačima, pokušaju da se izbore za ono za šta su se opredijelili u životu - profesionalno bavljenje operskim pjevanjem, odnosno muzičko-scenskom umjetnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana