Banjalučki umjetnici pokrenuli inicijativu: Imperativ povećati ulaganja u kulturu

M. M.
Banjalučki umjetnici pokrenuli inicijativu: Imperativ povećati ulaganja u kulturu

BANjALUKA - Umjetnici iz Banjaluke uputili su inicijativu vlastima u Republici Srpskoj, a povodom odluke da rebalansom budžeta Republike Srpske drastično budu smanjena izdvajanja za kulturu.

Kako navode u saopštenju, inicijativa je pokrenuta s ciljem sprečavanja nastavka sistematskog urušavanja uslova za stvaralaštvo u Republici Srpskoj oličenog u povećanju nameta na autorske honorare i smanjenje ulaganja u kulturu.

- Smatramo da je jedini zaštitni mehanizam od samovolje pojedinaca zakonsko regulisanje obaveze Republike Srpske da godišnje izdvaja najmanje dva odsto za kulturu i umjetnost i smanjenje nameta na autorske honorare umjetnika. Ovo smatramo prvorazrednim nacionalnim interesom i očekujemo puno jedinstvo svih političkih faktora u Republici Srpskoj u vezi sa hitnim usvajanjem ovih zakonskih rješenja - naznačeno je u saopštenju, u kojem su pozvali umjetnike, institucije, udruženja, medije i pojedince da podrže ovu inicijativu ili da, kako navode, ćute u svojoj sramoti.

Ovu inicijativu je inicijalno podržalo više od 50 umjetnika iz Banjaluke između ostalih Mladen Đukić, Ljubiša Savanović, Nebojša Kuruzović, Arsen Čarkić, Maja Tatić, Jelena Medić, Marija Šestić, Maja Manojlović, Nina Babić i drugi.

Nedavnim rebalansom budžeta grant za kulturu smanjen je na samo 150.000 KM, sa inicijalno planiranih 1.250.000 KM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana