Banjalučki horski susreti 2015: Ljepota horskog pjevanja pred publikom

Aleksandra Madžar
Banjalučki horski susreti 2015: Ljepota horskog pjevanja pred publikom

Banjaluka - Dvanaesti put u Banjaluku se svečano useljava horska pjesma, jer će se od sutra do subote, 24. oktobra, održati Međunarodni horski festival "Banjalučki horski susreti 2015" u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" Banjaluka.

Susrete će sutra uveče u 21 čas u Hramu Hrista Spasitelja otvoriti koncert duhovne muzike, kada će nastupiti Hor sveštenika eparhije banjalučke i mješoviti hor SPD "Jedinstvo".

Malo prije svečanog otvaranja u Banskom dvoru Kulturnom centru, biće održani koncerti mladih u okviru kojeg će se predstaviti Mješoviti hor srednje muzičke škole "Vlado Milošević",  Banjaluka, Dječiji hor  SPD "Jedinstvo", dječiji hor Muzičke škole "Vlado Milošević" i dječiji hor "Vilenjak" iz Prijedora, kao i koncert izvorne muzike.

Na festivalu će nastupiti jedanaest horova i osam izvornih grupa iz Banjaluke, Republike Srpske i Srbije sa više od 200 aktivnih učesnika. U okviru festivala biće održano pet cjelovečernjih koncerata sa programima kolažnog i stilski raznorodnog, prihvatljivog za publiku različitih afiniteta i ukusa.

- Sa posebnim zadovoljstvom, osjećajem odgovornosti i obavezom svaki put, pristupamo organizovanju ovog festivala, jer on ima višestruki značaj i ulogu u našem gradu. On je prilika za afirmaciju našeg grada, ali i za kulturno i umjetničko podsticanje publike na istinske umjetničke vrijednosti ostvarene u oblasti horskog stvaralaštva - rekao je umjetnički rukovodilac i dirigent "Jedinstva", Nemanja Savić.

Dodaje da je ovo odlična prilika za predstavljanje banjalučkih ansambala kao i horova iz Srpske, a isto tako i svih gostujućih horova koji predstavljajući se sa svojim programima daju jednu sliku o prilikama, opredjeljenjima i afinitetima pojedinih ansambala - ističe Savić.

Ovakvi događaji su, kako kaže, odlične prilike za razmjenu, iskustava informacija, notne literature koja može da unaprijedi rad svih ansambla.

- Publika će uživati u nastupima dječijih horova, odraslih horova, onih koji imaju različita žanrovska opredjeljenja, koji njeguju, duhovnu, svjetovnu, popularnu muziku, ali i muziku napisanu za dječije ansamble - kazao je Savić.

Bijeg od šunda

- Ovo je odlična prilika za mlade da prateći nastupe i rad svojih drugara steknu naviku i shvate da se istinske estetske vrijednosti poštuju i da oni sami teže ka realizaciji i poimanju kulturnih i estetskih vrijednosti koje je nužno u našoj sredini razvijati. U ovoj poplavi šunda koji je tako agresivan i u svim tim oblastima on stvara naviku da mi kao žitelji ove sredine gubimo na kulturnom vrijednostima koje moramo njegovati i kojima se moramo vraćati - naglasio je Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana