Banjalučki autori predstavili strip "Član drugi" na sajmu u Beogradu

Srna
Banjalučki autori predstavili strip "Član drugi" na sajmu u Beogradu

BEOGRAD - Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" iz Banjaluke predstavilo je danas na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu strip "Član drugi" Jiržija Šimačeka i Jana Lastomirskog.

O stripu, koji je dobio značajne nagrade u Češkoj, na štandu Republike Srpske govorio je predsjednik "Devete dimenzije" Zoran Pejić, koji je preveo strip sa češkog i objavio ga.

Pejić je objasnio da strip govori o istinom istorijskom događaju – atentatu na /nacističkog/ protektora Češke i Moravske Rajnharda Hajdriha u maju 1942. godine u Pragu.

Glavni junak "Člana drugog" je Vladimir Petržek, sveštenik Eparhije češko-moravske, koja je u to vrijeme bila pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U Crkvi Svetih Ćirila i Metodija u Pragu, gdje je Petržek bio sveštenik, skrivala se grupa padobranaca koja je izvršila atentat na Hajdriha.

Osim sveštenika Petržeka, u skrivanju padobranaca učestvovali su episkop češko-moravski Gorazd, protojerej Vaclav Čikl i predsjednik crkvene opštine Jan Sonevend.

Njih je kanonizovala Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke, a episkopa Gorazda kanonizovala je i SPC.

Pejić je objasnio da strip obuhvata i događaje poput pripreme i iskrcavanja grupe "Antropoid", samog atentata, kao i stravične odmazde koja je uslijedila.

On je dodao da je strip urađen u vrlo zanimljivoj kombinaciji crno-bijelog crteža i dokumentarnih tekstova u vezi sa atentatom na Hajdriha.

"Sve je urađeno uz dinamičan, precizan i vrlo emotivan scenario Šimačeka i krajnje ekspresivan crtež Lastomirskog, koji majstorski prenosi ključnu poentu teksta o hrabrosti heroja bez oružja, koji su skrivali atentatore", rekao je Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana