Banjalučke dive na domaćem terenu

Milanka Mitrić
Banjalučke dive na domaćem terenu

BANjALUKA – Muzika povezuje svjetove, ljude i gradove, a koncert koji objedinjuje povezanost Banjalukom i povezanost u muzici, nazvan “Veče banjalučkih diva”, zajedno na sceni spojiće tri operske dive Snežanu Savičić Sekulić (sopran), Dunju Simić (sopran) i Natašu Jović Trivić (mecosopran).

 

Ove umjetnice sutra naveče od 20 časova nastupiće u koncertnoj dvorani Banskog dvora, uz pratnju simfonijskog orkestara “Ban Svetislav Tisa Milosavljević” kojim će dirigovati Branka Radošević Mitrović.

Koncert je dio programa kojim Banski dvor obilježava 90 godina postojanja, a sve tri umjetnice su saglasne da je upravo to jedan divan povod za ovakav muzički susret.

- To je lepa ideja koju je Mladen Matović uspeo da sprovede i uspeh je što smo takvo nešto dogovorili i realizovali. Iskustvo s orkestrom nadam se da će biti lepo, Branka je vešt dirigent, program je božanstven, biće tu raznovrsnih stvari, od Mocarta pa do poznatijih zvukova pred kraj koncerta koje publika sigurno pjevuši i poznaje. Uvek smo uzbuđeni zbog susreta s našom publikom, ja pogotovo, stasala sam u Banjaluci odakle sam krenula malim koracima. I svaki put kad se vratim među drage ljude koji su bili dragoceni u tom nekom mom muzičkom radu, uvek budem emotivna - kazala je za “Glas Srpske” Snežana Savičić Sekulić, u susret koncertu.

Kako je za “Glas Srpske” rekla Dunja Simić, važna je ta nit koja ih veže, a to je ne samo mjesto rođenja, već i i umjetnički počeci.

- Zajednička tačka koja nas veže je grad u kojem smo rođene sve tri.  Završile smo istu srednju školu i u različito vrijeme smo umjetničke početke vezale za Narodno pozorište u Beogradu. Snežana Savičić i ja potičemo iz jedne pjevačke klase, a to je klasa profesorice Radmile Smiljanić, koja je takođe Banjalučanka. Oko Banjaluke i pjevanja se vrti mnogo. U jednom momentu, kako to obično i biva, su nam se umjetnički i životni putevi razišli i zaista, trenutak, godina u kojoj se obilježava 90 godina postojanja Banskog dvora je trenutak gdje ćemo se po prvi put naći na našem terenu na sceni zajedno, ovaj koncert čini posebnim – rekla je Simićeva.

Prema riječima Nataše Jović Trivić, poseban je osjećaj pjevati u svom gradu, a njoj posebno, jer u Banjaluci nije nastupala već nekoliko godina.

- Program je atraktivan i interesantan. Nismo preterivali s nekim pretencioznih programom zato što smatramo da treba publici da priuštimo ono što je uživanje za sve. Nisu to neke teške operske arije i mračan program, kako opera nekad zna da bude, nego prijemčiv, atraktivan i interesantan za široku publiku. Nije program samo za sladokusce, nego za sve. Moram da kažem da se izuzetno radujem saradnji sa Brankom, pošto je ovo prvi put da sarađujemo. Čula sam sve najlepše o njoj i moje kolege odavde koje gostuju i u simfonijskom orkestru i koji su radili sa njom imaju dobra iskustva, tako da se zaista radujem – kazala je ona za “Glas”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana