Banjalučani nestrpljivi da saznaju novu tajnu murala

Cvija Mrkonjić
Banjalučani nestrpljivi da saznaju novu tajnu murala

Banjaluka - Tmurno vrijeme, kiša i mokre čarape ni najmanje ne smetaju umjetniku Bozku, koji u banjalučkom naselju Borik vrijedno radi na oslikavanju novog murala.

Nakon što je ovo naselje dobilo dva murala, koja su izazvala divljenje građana i ljubitelja ulične umjetnosti, te su bili u centru pažnje dok je trajalo oslikavanje, u Banjaluku je 27. septembra stigao Bozko, da bi počeo da radi na novoj slici. Sve se to odvija pod budnim okom i organizacijom Udruženja "Flaster" iz Banjaluke, koje je odlučilo da naš grad počasti daškom svjetski poznate ulične umjetnosti.

Ekipa koja radi sa njim, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, samo je u utorak napravila pauzu, jer su očekivali jaču kišu. Istakli su da se nadaju toplijem vremenu u narednih nekoliko dana, da bi radovi tekli po planu.

- Atmosfera je dobra, svako jutro oko deset dođemo kod zida i Bozko radi sve dok ne padne mrak. Radi u kabanici, a osim što je jedan dan morao ići da presvuče mokre čarape, kiša koja je pomalo padala proteklih dana nije mu zadavala veće probleme - kaže Ivan Kusturić iz Udruženja "Flaster".

Organizatori planiraju da mural bude završen do 6. oktobra, ako ništa ne poremeti planove.

Građani, kao i u vrijeme radova na prva dva murala, zainteresovano proučavaju sliku u nastajanju, te nagađaju šta bi moglo da bude na njoj.

Neki od njih se zadržavaju duže proučavajući zid, nekima ona kraće drži pažnju, dok ima i onih koji samo prođu.

- Skica je već urađena, radi se na popunjavanju. Ja već nazirem šta je u pitanju, ali poučeni prethodnim iskustvom sačekaćemo dok ne bude završena, pa tek onda objaviti ime i priču, jer je tako zanimljivije - objašnjava Kusturić.

Prema njegovim riječima, diplomirani slikar, specijalizovan za oslikavanje murala, koji je diplomu stekao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Sofiji, je prijatna osoba i nemaju problema kada je u pitanju saradnja sa njim.

Što se vremena za druženje tiče, ono im je ograničeno i za to uglavnom koriste kratke pauze.

Ikar

Prethodni mural, drugi po redu, na jednoj od zgrada u Boriku, koji se zove Ikar, oslikali su svjetski poznati ulični umjetnici iz Poljske, Bezt i Sainer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana