Banda iz Birmingema završava svoju sagu

Branislav Predojević
Banda iz Birmingema završava svoju sagu

LONDON - Godinu dana nakon što je Bi-Bi-Si najavio da će šesta sezona serije “Piki blajnders” biti i posljednja, ova televizijska mreža objavila je prvi trejler i, po svemu sudeći, stiže definitivni oproštaj sa ovom slavnom televizijskom sagom.

Serija, čiji je režiser oskarovac Stiven Najt, prati priču o Tomiju Šelbiju i njegovoj porodici dok se uzdižu iz ulične bande Birmingem u periodu nakon Prvog svjetskog rata. Seriju je prvobitno emitovao britanski kanal Bi-Bi-Si na kojem je stekla kultni status, ali nakon što je striming div “Netfliks” otkupio prava za svjetsku distribuciju, postala je globalni hit uz ogroman uticaj na pop kulturu, od televizije preko muzike do mode. Najt je radnju smjestio u dvije decenije međuratnog Birmingema u kojem braća Šelbi, povratnici iz rata, osuđeni radničkim i kriminalnim porijeklom da budu gubitnici, počinju svoj uspon prema britanskoj eliti. U mreži kriminala, krijumčara, korupcije, opasnih političkih intriga i ideoloških interesa komunista, nadolazećih fašista i terorističke IRA, nasilje postaje moralni čin, a brutalna akcija jedini način odbrane dostojanstva.

Tomi Šelbi predvodi porodicu, koja se munjevito uzdiže od ilegalnih kladioničara, preko gospodara čitavog podzemlja Birmingema, pa sve do ljudi koji utiču na globalna politička kretanja. To što ga na početku pete sezone zatičemo kao poslanika u parlamentu samo je znak da je nasilje baza svakog političkog sistema, pa i izvikane britanske demokratije.

Dodatna snaga serije je u Najtovoj vještini da majstorski u radnju uključi i istorijske događaje kao što su prohibicija u SAD, pad berze na Volstritu 1929. godine, građanski ratovi u Španiji i Irskoj, rast popularnosti britanskog fašiste Osvalda Mozlija i povremeno pominjanje Vinstona Čerčila. Preplitanje lokalnih problema Šelbijevih i burnih istorijskih promjena u čitavom serijalu daje seriji uvjerljivost i diže je iznad običnog gangsterskog serijala jer brzo postaje jasno da su Šelbijevi moralne gromade za svijet visoke politike.

Šesta sezona glavne likove je dovela pred Drugi svjetski rat, a nove epizode, sudeći po trejleru, donijeće lične drame, političke intrige i mnogo pucnjave, na šta su fanovi serije i navikli.

- Nakon što smo bili prisiljeni da odgodimo snimanje zbog pandemije “kovida”, poznatu porodicu ćemo naći u još većim opasnostima, a ulozi su nikada veći. Vjerujemo da će ovo biti najbolja sezona od svih i sigurni smo da će obožavaoci biti zadovoljni. Nakon što serija bude završena, priča će se nastaviti u formi filma, koji će biti smješten i sniman u Birmingemu i to će vjerovatno biti neka vrsta kraja puta za priču serije kakvu poznajemo - rekao je Najt.

Kilijanu Marfiju, koji tumači glavnu ulogu, na setu su pravili društvo Tom Hardi, Pol Anderson, Fin Kol, Anja Tejlor Džoj, Stiven Grejem i drugi. Helen Mekrori, koja igra lik tetke Poli, preminula je u aprilu 2021. godine, ali još nije poznata sudbina njenog lika, jer se pojavljuje u trejleru.

Takođe, još nije poznato da li će posljednja epizoda biti emitovana na kanalu Bi-Bi-Si ili će biti dostupna na striming platformi “Netfliks”, a premijera prve epizode očekuje se tokom proljeća ili ljeta ove godine.

Stil

Serija je postala planetarni fenomen i u estetskom smislu, od načina snimanja preko upotrebe moderne muzike za saundtrek do maestralne scenografije i kostima. Koliko je franšiza postala pop fenomen, svjedoči i činjenica da se sve češće mogu vidjeti muškarci koji šetaju odjeveni kao Šelbijevi, sa prepoznatljivim kapama i kaputima. Serija ima brojne obožavaoce, počevši od američkog reditelja Majkla Mana, preko muzičara Snupa Doga i Nika Kejva do pokojne pop ikone Dejvida Bouvija, kojem je glumac Kilijan Marfi jednom prilikom poklonio kačket kakav nose pripadnici bande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana