Balet “Sedam smrtnih grehova” Narodnog pozorišta Beograd izveden u Banjaluci

Milanka Mitrić
Balet “Sedam smrtnih grehova” Narodnog pozorišta Beograd izveden u Banjaluci

BANjALUKA – Balet Narodnog pozorišta Beograd “Sedam smrtnih grehova”, koreografa Igora Pastora večeras je odigran na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, a publika je imala priliku da uživa u jednočasovnoj igri, kojom je na jedinstven način oživljena priča o čovjeku i njegovoj borbi u vrtlogu grijeha.

Izvođenje ovog baleta je drugo ovogodišnje gostovanje Narodnog pozorišta Beograd u Narodnom pozorištu RS nakon jučerašnjeg igranja predstave “Ožalošćena porodica” u režiji Jagoša Markovića.

- Pre svega, čast nam je što smo ovde u Banjaluci i što smo ostvarili ovu saradnju dve zemlje. Balet “Sedam smrtnih grehova” govori o čoveku koji živi u savremenom, brzom i oholom svetu, koji zapada u greh i gubi svoju čistu, iskonsku stranu. Na tom putu susreće se sa ljudima koji ga svojim tragičnim pričama odvlače od izlaza da pronađe put ka svetlosti. Publici ostavljam da donese sud da li je on uspeo ili zauvek ostaje zatočen - rekao je Pastor prije večerašnjeg izvođenja baleta.

Balet “Sedam smrtnih grehova” premijerno je izveden u Narodnom pozorištu Beograd 9. februara prošle godine, u okviru “Mladih koreografa”, a Pastor navodi da su imali malo vremena da to pripreme, zbog situacija sa virusom korona, jer su predstavu radili u dosta drugačijim uslovima nego što je planirano.

- Doneli smo dosta novoga i trudili smo se da to uradimo svetski, kao što već dugo baletski igrači van našeg prostora igraju - objasnio je Pastor i dodao da je scena u Narodnom pozorištu RS fenomenalna, te da su u tehničkom smislu uspjeli da realizuju sve što im je bilo potrebno.

U ansamblu nastupaju Milan Rus, Bojana Žegarac Knežević, Nikola Bjanko, Rasel Noks, Dejana Zlatanovski, Gabrijel De Facio, Milena Ogrizović, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Đukić, Natalija Aksentijević, Sonja Milovanov, Antonio Bibo i Rafaele Diliđenti.

Muziku za "Sedam smrtnih grehova" komponovao je Miroslav Bako, scenograf je Jasna Saramandić, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, a asistent koreografa Marija Bajčetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana