Bal istorije na Ermitažu

Mirna Pijetlović
Bal istorije na Ermitažu

Sankt Petersburg - Jedan od najvećih i najljepših muzeja na svijetu, Ermitaž, obilježio je 250 godina postojanja, a tim povodom na Dvorskom trgu Sankt Peterburga upriličen je unikatni 3D-mapping, multimedijalni projekat "Bal istorije".

Slike koje predstavljaju najznačajnije trenutke iz ruske istorije, projektovane su na fasadu Zimskog dvorca, u kojem se nalazi Ermitaž, neposredni učesnik najznačajnijih epizoda ruske istorije.

U 3D projekciji oživjeli su događaji minulih epoha, carevanje prosvećenog imperatora Ekatarine Druge, razorni požar koji je zahvatio Zimski dvorac za vrijeme vladavine Nikolaja Prvog, izgradnja objekata Zimskog dvorca i otvaranje prvog u Rusiji javnog muzeja umjetnosti.

Osnovna ideja ovog projekta, kako su saopštili organizatori, bila je da se Ermitaž sa svojim kolekcijama umjetničkih djela predstavi kao neiscrpni izvor vjere u moć ljepote i čovječnosti.
Video-projekcija praćena je muzičkim partiturama iz klasičnih djela različitih epoha i stilova koji povezuju stihove Ane Ahmatove, Marine Cvetajeve i Aleksandra Bloka u izvedbi Nikolaja Burova i Ane Geler.

Ermitaž posjeduje kolekciju od oko tri miliona umjetničkih djela i spomenika svjetske baštine. Tu su slike, grafike, skulpture i predmeti primijenjene umjetnosti, kao i arheološki nalazi.

Vremenom osnivanja Ermitaža smatra se 1764. godina, kada je Ekatarina Druga nabavila kolekciju umjetnina od berlinskog trgovca Gockovskog. Kao dan osnivanja danas se proslavlja 7. decembar, Dan sv. Ekatarine, a ove godine muzej proslavlja 250 godina postojanja.

Sa više od tri miliona primjeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i djela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa i mnogih drugih velikana umjetnosti, procjenjuje se da bi jednom posjetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe cijeli muzej, ako bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jedan minut.

Državni muzej Ermitaž, jedan od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svijetu, prikazuje raznoliku paletu umjetnosti i artefakata iz svih krajeva svijeta i iz cijele istorije - od drevnog Egipta, pa sve do početka 20. vijeka u Evropi.

Zbirke

Najveći dio zbirke muzeja smješten je u Zimskom dvorcu, bivšoj zvaničnoj rezidenciji ruskih careva. Međutim, postoji niz drugih izložbenih lokacija, uključujući i nedavno otvoreno skladište na sjeveru Sankt Peterburga, kao i filijale u Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana