Bajke vode u ljepši svijet

Aleksandra Madžar
Bajke vode u ljepši svijet

Banjaluka - Bajke su uvijek inspiracija rediteljima i glumcima pa junake poznatih priča oživljavaju kako na pozorišnoj sceni, tako i na filmu.

Trenutni hit među najmlađom publikom je najnovija ekranizacija bajke "Ljepotica i zvijer" u režiji francuskog reditelja Kristofera Gansa, koja će od četvrtka biti na repertoaru bioskopa u Republici Srpskoj. Gans je snimio univerzalnu priču o ljubavi bez obzira na razlike između dvoje koji se vole. Riječ je o višeslojnoj bajci za djecu i odrasle koja govori o snazi snova i sukobu ljubavi i materijalnih vrijednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas. Prije Gansovog filma, jedna od najznačajnijih ekranizacija ovog djela urađena je 1946. godine. Gans se potrudio da pruži novu verziju tog filmskog klasika.

- Bajke pružaju mogućnost brzog bijega u neki ljepši svijet. Djeca obožavaju momenat identifikacije sa nekim herojem - smatra glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Dragan Banjac.

Ipak, ukazao je i na problem  koji se javlja u momentu kada se na sceni (a i u bilo kojem drugom mediju) pojave neke bajke i heroji izašli iz pera samozvanih pisaca.

- Djeca, kao i sami izvođači, tada gube kontakt sa pričom i sa izborom heroja. Zato su poznate bajke i priče uvijek gledane. Poslije toga mališani uvijek imaju šta da crtaju kada dođu kući - kazao je Banjac.

Reditelj Dječijeg pozorišta Republike Srpske Aleksandar Pejaković, koji je na scenu veoma uspješno postavio "Malu sirenu" po istoimenoj bajci, ističe da postavka poznatih priča uliva sigurnost u uspješnost predstave.

- To sa druge strane nekim preambicioznim rediteljima ostavlja mogućnost za eksperiment, što često nije dobro, jer djeca odlično znaju sve bajke i ne prihvataju da budu iznevjerena njihova očekivanja - naglasio je Pejaković.

"Ljepotica i zvijer"

"Ljepotica i zvijer" je snimljena sa budžetom od 35 miliona evra. Riječ je o velikom blokbasteru koji je namijenjen porodici i prikazuje univerzalnu bajku o zaljubljenom paru čija ljubav opstaje uprkos razlikama. Priča je usmjerena na djecu i odrasle, a govori o moći ljubavi nasuprot materijalizmu i korupciji, što predstavlja relevantnu priču za današnje vrijeme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana