Avantura vozova i mistika pabova u stihovima

Cvija Mrkonjić
Avantura vozova i mistika pabova u stihovima

Banjaluka - Nagrada "Evropski atlas lirike" uručena je britanskom književniku Šonu O'Brajenu u banjalučkom Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ovu nagradu, koja mu je dodijeljena u srijedu uveče, O'Brajen je dobio za cjelokupan književni opus, a priznanje mu je uručio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Prema riječima istaknutog pjesnika, veliko mu je zadovoljstvo što su izdavač "Kuća poezije" i istoimena asocijacija književnih prevodilaca iz Banjaluke ove godine nagradu dodijelili njemu.

- Zadovoljstvo mi je što sam nagradu dobio u Banjaluci, gradu u kojem je poezija shvaćena vrlo ozbiljno, što me veoma impresioniralo - kazao je O'Brajen.

Dodao je da će vrlo rado čitati djela domaćih književnika koje je upoznao, naročito jer imaju drugačiji stil pisanja od njegovog.

Žiri, u sastavu Fiona Sampson, Jovica Aćin, Tanja Kragujević, Milenko Stojičić i Zdravko Kecman, odluku je donio jednoglasno, a prema navodima žirija, ovaj poeta je pjesnik kontroverznog lica svijeta, mješavine djetinjstva, putovanja vozovima, londonskih pabova, fudbalskih stadiona, te tvorac sopstvenog urbanog jezika.

Slobodan Gavranović je rekao da dodjela "Evropskog atlasa lirike" potvrđuje da su na domaćoj sceni prisutna brojna poznata imena evropske kulture, te ocijenio da Banjaluka pripada porodici evropskih gradova koji imaju dugu kulturnu tradiciju i bogate kulturne sadržaje.

Šon O'Brajen rođen je 1952. godine u Londonu, a pisanjem se bavi već 40 godina i u tom periodu objavio je isto toliko knjiga, eseja, pjesama i drama. 

Najnagrađivaniji je britanski pjesnik, prozni i dramski pisac, kritičar, voditelj na radiju i televiziji, antologičar i književni urednik.

Radi kao profesor na Univerzitetu Njukasl i saradnik je Kraljevskog književnog društva.

Štampanje knjige

Izdavač "Kuća poezije" štampaće knjigu "Druga zemlja" Šona O'Brajena, koja će sadržati njegove izabrane pjesme od 1983. do 2015. godine. Na srpski jezik knjigu je preveo Zoran Jungić, a izbor pjesama sačinio je sam autor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana