Atmosfera ključna za dobar film

Mirna Pijetlović
Atmosfera ključna za dobar film

Mokra Gora - Režiser nije doktor. Njegov posao nije da pomogne u kriznoj situaciji. Pored nade, vjere i ljubavi, dobro je i stvarati sopstvenim rukama. Važna je i hrabrost. Tamerlan Veliki je rekao da je hrabrost samo strpljenje u opasnoj situaciji.

Rekao je ovo kultni ruski režiser Nikita Mihalkov na radionici za studente koja je održana nakon projekcije njegovog filma "Sunčanica" na Međunarodnom muzičkom i filmskom festivalu "Kustendorf" na Mokroj Gori u nedjelju uveče.

Film "Sunčanica" je, nakon Mokre Gore, prikazan juče i u Višegradu, u bioskopu "Doli Bel" u Andrićgradu, a ovaj Mihalkovljev film stigao je u Srpsku samo nekoliko dana nakon što je u Moskvi nagrađen sa pet "Zlatnih orlova", ruskom verzijom "Oskara".

Priča za nezaborav o sudbinama ljudi, stradanju i borbi za ljudskost u teškim vremenima građanskog rata u Rusiji je poklon Mihalkova gradu na obali Drine. Mihalkov, koji je gost muzičkog i filmskog festivala "Kustendorf", posjetio je i Andrićgrad, a domaćin mu je bio idejni tvorac i graditelj grada od kamena Emir Kusturica.

Mihalkov je prošetao od Vizantijskog trga, ulicom Mlade Bosne do velikog mozaika mladobosancima, a o istoriji, vladarima, vojskama koje su prolazili ovim krajevima, te o mladobosancima i njihovim idealima, kao i o radu Andrićevog instituta, upoznao ga je Kusturica, koji je u Andrićevom institutu prisustvovao otvaranju izložbe grafika Biljane Vuković iz Beograda. Kusturica je naglasio da je Vukovićeva ozbiljan umjetnik, te da u njenim grafikama vidi životni žar koji kod Andrića stoji u literaturi.

Za Nikitu Mihalkova, suština filmske režije je u atmosferi, kako unutar kadra, tako i van njega.

- Svi ljudi u ekipi treba da vjeruju da bez njih film ne bio bio moguć. Za razliku od pozorišta, filmski glumac ne može da prima energiju od publike, već samo od partnera i od ekipe. U tom smislu, režija je sve, od upravljanja domaćinstvom do upravljanja državom. Dobar režiser ne mora da bude živopisna i upadljiva ličnost. On ponekad može da bude i nevidljiv na snimanju. Kada sam snimao film "12" sa 11 vrhunskih glumaca, često sam bio nevidljiv, iako sam sam bio dvanaesti glumac. Cilj režije je da svi u kadru rade ono što ti od njih hoćeš, a da se osjećaju kao da rade ono što sami hoće - istakao je ovaj ruski sineasta.

Pored Mihalkova, pažnju publike je privukla i projekcija filma "Arizona drim" Emira Kusturica u produkciji Klodi Osar koju je pratila i živopisna radionica puna anegdota sa snimanja.

Kusturica je istakao da je jedan od glavnih problema današnjeg filma nedostatak prilike mladim režiserima da razvijaju svoje ideje i scenario na samom setu.

- Kad počinjete da snimate, nalazite se pod velikim pritiskom. U 80 odsto filmova danas se stvar svodi na ilustrovanje scenarija. Međutim, ono što je bitno za snimanje filma je dorađivanje scenarija i vaših ideja na samom setu. Velika je prednost kad imate producenta koji će vam ovo omogućiti - istakao je Kusturica u toku radionice.

Raspršujući iluzije mnogih mladih filmskih stvaralaca da je suština filma spontanost, i uzimajući primjer lutajuće kamere na MTV-ju, autor i producent su izjavili da je snimanje nikako nije spontan proces.

- Kinematografija je nešto što je veoma kontrolisano. Nema tu mnogo spontanosti. Ona je veoma precizna, kao arhitektura. Vi treba da iskombinujete i koordinišete toliko mnogo stvari tako da, na kraju, čak i arhitekta biva impresioniran - istakla je Osarova.

Sedamnaest mladih filmskih stvaralaca iz 15 zemalja takmičilo se za prestižne nagrade. Zlatno jaje pripalo je Đakomu Abricozu za film "Stela maris", Srebrno jaje pripalao je Marku Sopiću iz Srbije za film "Torba", dok je Bronzano jaje dodijeljeno filmu "Kitova dolina", reditelja Gud Mundur Arnara sa Islanda.

Nagrade je dodijelio međunarodni žiri kojim je presjedavala francuska filmska producentkinj Klodi Osar

Snimanja

Klodi Osar je rekla da su, iz njenog iskustva, američke snimateljske ekipe sporije od evropskih, a Kusturica se složio s njom.

- Oni su uvijek bili sporiji, ali su nam mogli obezbijediti sve što ste poželjeli. Imaju mnogo dresiranih životinja, različitih automobila... Ako hoćete atomsku bombu, dobićete atomsku bombu. Snimanje u Americi je veoma standardizovano. Čitav sistem radi za to. Ali ovo je razlog zašto oni imaju toliko malo autora kao što su Tarantino, Džarmuš ili Anderson - rekao je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana