Atelje na obali Une

Mirna Pijetlović
Atelje na obali Une

Novi Grad - Međunarodna likovna kolonija “Rakani” okupila je Novom Gradu devet umjetničkih energija inspirisanih ljepotom rijeke Une.

Likovni umjetnici vrijedno rade na stvaranju novih djela na 23. sazivu kolonije. Jedan od eminentnih umjetnika ovogodišnjeg saziva kolonije došao je u Novi Grad iz Umaga, a riječ je o akademskom slikaru Milanu Marinu, iza kojeg je trideset godina profesionalnog umjetničkog rada.

- Nisam očekivao ovako pozitivnu atmosferu na koloniji i zaista sam oduševljen prijemom. Za mene kolonije nisu samo mjesta gdje se stvaraju umjetnička djela, već i prilika za dobro druženje, kao i dragocjenu razmjenu iskustava sa kolegama - rekao je za “Glas Srpske” Milan Marin.

Dodaje da mu upravo pozitivna atmosfera i magični prirodni ambijent provociraju kreativnost i inspiraciju.

- Bavim se modernim slikarstvom, a tehniku kojom radim sam sam izgradio tokom višegodišnjeg stvaranja. Upotrebljavam prirodne materijale i sam stvaram određene mase koje nanosim na platno. To je nešto drugačije i neobično - kaže Marin.

Istakao je da će rado svoja iskustva podijeliti sa svim zainteresovanim kolegama, naročito mladim slikarima koji žele da eksperimentišu u likovnom izražavanju.

Dokumentarista Galerije iz Novog Grada Mirjana Drljača podsjetila je da se Likovna kolonija “Rakani” održava od 1985. godine i da je jedan od najstarijih i najznačajnijih kulturnih događaja u Novom Gradu.

- Osim slikanja, našim gostima-umjetnicima, priredićemo i zanimljiv izlet. Riječ je o raftingu na Uni, a čamcima ćemo se spustiti od Rakana do ulaza u Novi Grad, gdje umjetnici stvaraju u “svojim ateljeima” u prirodi - rekla je Drljača za naš list.

Po završetku kolonije, koja je planirana za petak, 16. avgust, biće organizovana izložba slika nastalih u ovogodišnjem sazivu, a slikari će po dva djela ostaviti Galeriji u Novom Gradu.

Učesnici

U Rakanima, pored rijeke Une, do 17. avgusta nova djela stvaraju Čedomir Kesić i Dragoslav Husar iz Pančeva, Milan Marin iz Umaga, Boris Eremić iz Prijedora, Una Salimović iz Bihaća, Nataša Jovanić, Saša Vasić, David Drobnjak i Nikola Kašterović iz Banjaluke, Sanja Stupar, Davor Mulalić, Dalibor Rađenović i Danijela Kolundžija iz Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana