Art simpozijum upotpunio ljetnu ponudu Jahorine

Agencije
Art simpozijum upotpunio ljetnu ponudu Jahorine

Jahorina - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je resorno ministarstvo podržalo likovnu koloniju "ART simpozijum Jahorina", jer je veoma važno da na olimpijskoj Jahorini postoje i kulturna dešavanja koja treba da upotpune ljetnu ponudu.

Mutabdžija je naglasio da domen sporta nije dovoljan da zadovolji današnje potrebe savremenih turista koji se sve više okreću kulturno–istorijskom nasljeđu i zadovoljenju širokog spektra interesovanja.

"U tom kontekstu, okupljanje ljudi iz domena likovne umjetnosti dobar je putokaz za osmišljavanje sadržaja i u drugim prostorima, a prije svega ovakvim kao što je Jahorina", rekao je Mutabdžija, koji je danas posjetio učesnike 11. Međunarodne likovne kolonije "ART simpozijum Jahorina 2013".

On je naveo da je, na strateškom planu, Jahorina jedan od stubova razvoja turizma u Republici Srpskoj, te putokaz za dobru sinergiju sa poljoprivredom tog kraja, kao i za stvaranje pretpostavki da se intelektualna elita Istočnog Sarajeva, prije svega Univerziteta, više uključi u život ovog grada i cijele Republike Srpske.

Organizator i domaćin Kolonije Lazo Savić rekao je da je ministar prosvjete i kulture Srpske obišao radni prostor koji se nalazi u hotelu "Rajska dolina", te obećao veću finansijsku pomoć za održavanje ove manifestacije naredne godine.

Savić je najavio da će tokom ceremonije zatvaranja Kolonije, u utorak, 23. jula, biti organizovana izložba djela nastalih u proteklih 13 dana, o kojima će govoriti istaknuti istoričar umjetnosti Vidosava Gandić.

Učesnici Kolonije, koja je okupila 17 slikara, vajara, grafičara i likovnih kritičara iz Japana, Rusije, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH, juče su posjetili Višegrad, manastir Dobrun i Mećavnik.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz značajnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo, pokojnog Predraga Lasice.

Od tada se održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, koja je ugostila brojne renomirane likovne umjetnike sa Dalekog istoka i iz Evrope, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizmu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana