Arhiv RS: Postavka u čast Prvog svjetskog rata

Aleksandra Madžar
Arhiv RS: Postavka u čast Prvog svjetskog rata

Banjaluka - Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" biće otvorena u četvrtak u 19 časova u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske i autor izložbe Bojan Stojnić.

- Arhiv Republike Srpske organizuje izložbu povodom obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Ovo je još samo jedna u nizu izložba arhivskih dokumenata urađenih na akademskom i profesionalnom nivou, koja će, nadam se, izazvati veliko interesovanje banjalučke publike - rekao je Stojnić.

Podsjetio je da atentat "Mlade Bosne" na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda predstavlja događaj koji je već sto godina u centru pažnje, ne samo naučnika, publicista i političara nego i širokih narodnih masa.

Izložba je, kaže, podijeljena na pet tematskih cjelina: "Mlada Bosna", "Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata", "Sarajevski atentat", "Julska kriza 1914." i "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini".

Kako bi javnosti približio tematiku postavke o ovom važnom istorijskom događaju, Stojnić se osvrnuo na sve cjeline.

- Posjetioci će imati priliku da vide članak Vladimira Gaćinovića "Mlada Bosna" koji je izašao 1911. godine u Kalendaru "Prosvjete" u vrijeme kad je taj pokret tek počinjao i još bio daleko od značaja koji je kasnije dobio. Pored toga, biće izložen i članak Borivoja Jevtića, takođe omladinca, objavljen pod istim naslovom u "Bosanskoj vili" 1913. godine, a odnosio se na ondašnje mlade bosanske književnike - kazao je Stojnić.

Objasnio je da u drugom ciklusu "Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata", akcenat stavljen na "oca Mlade Bosne", Vladimira Gaćinovića,

Njegove glavne misli, u jednom članku na početku Prvog svjetskog rata, komentarisao je i pjesnik Tin Ujević, koji ih je opisao i kao "veliko užasavanje od rata". Bitni podaci sažeti su i u ciklusima "Julska kriza 1914." i "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini".

"Akademija"

Povod Sarajevskom atentatu objasnile su i češke socijalističke novine "Akademija" u avgustu 1914. godine. U njima je pisalo: "Nasljednik prestola pao je kao žrtva bezumnog režima koji, u Bosni, održava više od trideset godina ropstvo, koji javna mjesta popunjava strancima, daje zemaljsko bogatstvo da pljačkaju bezobzirni špekulanti iz Beča i Pešte, koji, umjesto školama, ispunjava zemlju žandarmima, kasarnama i tamnicama i goni pravoslavne..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana