Arheološki park novina u Rimu

Tanjug
Arheološki park novina u Rimu

Rim - Najveći arheološki park na svijetu biće stvoren u Rimu, najavio je gradonačelnik Rima Ignacio Marino, javio je Tanjug.

Govoreći o sljedećoj fazi svog “velikog plana zaštite kulturnog i arheološkog blaga” Rima, Marino je najavio skoro rušenje upravo zatvorene avenije Via dei fori imperijali.

- Naša je namjera da to učinimo. Ostaje da se vidi kako će to biti sprovedeno, ali na kraju će ulica nestati - kazao je rimski gradonačelnik, dodajući da će cijeli taj prostor, koji obuhvata čuvene carske forume, biti pretvoren u najveći arheološki park na svijetu.

Riječ je o ulici koja je jedna od najprometnijih arterija u vječnom gradu, a inaugurisao je 1932. godine fašistički diktator Benito Musolini. Marino predviđa da će se broj posjetilaca Rima udvostručiti kada se ukloni ta ulica, koju su Gregori Pek i Odri Hepbern ovjekovječili u filmskom klasiku “Praznik u Rimu” (1953).

Via dei fori imperijali prolazi preko dijela 2.000 godina starih foruma, koje su sagradili rimski vladari kao centar političkog, vjerskog i ekonomskog života grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana