Apsurd života u Beloj kafi

Aleksandra Madžar
Apsurd života u Beloj kafi

Banjaluka - Priču o raspadu porodice jednog industrijalca koji je kao bogat čovjek dočekao Drugi svjetski rat gledala je publika treće večeri Teatar festa, koja je došla da "popije" dugu "Belu kafu" koju je za njih "napravilo" Narodno pozorište Beograd.

Skoro dva i po sata energične igre glumaca iz Beograda publika je u četvrtak uveče podržala aplauzima, tek nekoliko njih nije imalo strpljenja da komad pogleda do kraja. "Belu kafu", Aleksandar Popović napisao je 1990. godine, podsjetio je reditelj Milan Nešković i dodao da slovi za najintimnije djelo našeg čuvenog pisca koji je rođen u imućnoj porodici, potom je bio skojevac, pa zatočenik Golog otoka, a zatim da bi preživio radio je kao fizički radnik, moler.

- O Aci Popoviću sam dosta saznao jer sam imao sreću da  sarađujem  sa  njegovom  kćerkom  Tatjanom  koja  je  radila  scenski  pokret  za  "Belu  kafu"  i  još  jednu  moju  predstavu.  Čak  sam  i  od  Acine  žene dobio kompliment možda i najveći u mojoj karijeri, koja mi je rekla posle premijere da bismo Aca i ja bili najbolji prijatelji. Vrlo  verovatno - ispričao je reditelj na okruglom stolu poslije izvođenja predstave.

Upravo tog industrijalca Momčila, oživio je glumac Branko Vidaković.

- Mislim da smo napravili ozbiljnu predstavu iako  sve  deluje  kao  persiflaža  i  preteranost,  likovi su, zapravo, vrlo realni i mi ih igramo sa punim pokrićem, bez ikakvog artističkog zanosa. To što je to apsurd, to je stvar naših života - naglasio je on.

Da je Nešković dobar reditelj, koji poznaje glumčevu psihologiju potvrdio je glumac Nenad Stojmenović.

- Veliko  mi  je  zadovoljstvo  igrati  ovu  predstavu  jer  ona  podrazumeva  timski  rad,  tzv.  igru  od  noge  do  noge - kazao je Stojmenović koji je tumačio lik Srđe Zlopogleđe.

Sa radio na sceni dopirao je dobro poznati glas Predraga Ejdusa, a najveće simpatije publike pobrala je Zora Šišarka, jedan od onih likova koji izaziva iskren smijeh. Zoru je tumačila Nada Šargin. Kompleksna i važnu ulogu Crkve Ružice, koja od odbačene djevojke postaje generalica, povjerena je glumici Vanji Ejdus. U komadu igra i prvakinja Narodnog pozorišta Beograd Olga Odanović i glumac Pavle Jerinić.

Emir Sokolović

Promocija knjige Emira Sokolovića "Paris - ili uzalud je razapinjati Krista" predstavljena je u okviru pratećeg dijela programa na sceni "Petar Kočić". Na promociji su govorili Đorđe Marković, Goran Jokić i Aleksandar Matrak.

Program za vikend

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izvešće komad Branislava Nušića "Sumnjivo lice" u subotu u 20 časova, dok će u nedjelju na repertoaru predstava "Duh koji hoda" Srpskog narodnog pozorišta i Centar za razvoj vizuelne kulture, takođe u 20 časova.

Slika: zaharova

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oduševila je sve prisutne na gala večeri u Sočiju kada je iznenada ustala i zaplesala tradicionalni ruski ples "kalinku". Zaharova je kasnije izjavila da je ideju o svom "performansu" dobila dan ranije, prolazeći pored jednog od orkestara koji su uvježbavali izvođenje čuvene ruske pjesme pred izvođenje na večeri. Onima koji su uživali u probi sam u prolazu prokomentarisala da bih mogla da zaplešem uz ovo. Mogu reći da sam ekspresno ispunila obećanje, izjavila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana