Apartman promocija savremene umjetnosti

Aleksandra Madžar
Apartman promocija savremene umjetnosti

Banjaluka - Izlaganje u stanu je svakako jedan drugačiji vid od klasičnog izlagačkog sistema, jer se radi o dosta intimnijem mjestu, tj. prostoru gdje umjetnik živi i stvara.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Ninoslav Kovačević najavljujući veoma zanimljivu multimedijalnu izložbu "Apartman" koja će biti otvorena u petak, 12. septembra.

Posjetioci će ovaj put imati priliku da uživaju u posebnosti ambijenta, a multimedijalni radovi mladih banjalučkih umjetnika čekaju ih od 19 do 22 časa u stanu broj pet, na trećem spratu u ulici Dr Mladena Stojanovića 26a.

Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti i kritičar Žana Vukičević.

- Inicijativa za ovaj tip projekta/izložbe, nastala je isključivo iz potrebe za novim izlagačkim prostorima kojih nedostaje Banjaluci. Ovo je jedan od načina da se pokaže drugačija izlagačka koncepcija, selekcija i predstavljanje mlađe generacije umjetnika - naglasio je Kovačević.

Cilj "Apartmana", kako je rekao, prvenstveno je popularizacija novih medija i savremene umjetnosti.

- Radi se o multimedijalnoj izložbi gdje će se naći selekcija radova iz novije produkcije. Biće predstavljeni video-radovi, crteži, fotografije, performansi. Iako medijski različiti, radi se o radovima koji su proistekli iz sličnih kontekstualnih okvira i razmišljanja - objasnio je Kovačević.

Poštovaoci savremenog izraza imaće priliku da se upoznaju sa nadahnućem koje su na različite načine oživjeli Saša Tatić, Mila Panić, Selma Selman, Nikola Kekerović i Ninoslav Kovačević.

Izlagački prostor

- Ideja nam je bila da se okupe ljudi koji slično promišljaju o umjetnosti. Moram napomenuti još jednom da je sve nastalo iz potrebe za novim izlagačkim prostorima gdje bi se mlađa generacija mogla predstaviti. Postavka obuhvata radove nešto mlađih kolega koji su diplomirali na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Aktivno rade i izlažu i van granica BiH, te su dobili veći broj značajnih nagrada - naglasio je Ninoslav Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana