Antologijska djela srpskog impresionizma

Mirna Pijetlović
Antologijska djela srpskog impresionizma

Banjaluka - Vrhunska ostvarenja bardova srpskog slikarstva satkana u izložbi "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" postavljena su u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je u četvrtak uveče otvorio svoja vrata za sve ljubitelje umjetnosti.

Izložba predstavlja antologijski izbor umjetničkog stvaralaštva iz prve decenije 20. vijeka, obuhvatajući najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima moderne umjetnosti u domaćim i svjetskim galerijama i muzejima.

Postavku je Narodni muzej u Beogradu priredio u čast 170 godina od osnivanja, a istovremeno je i najznačajniji projekat likovnih umjetnosti kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koju je priredila Ljubica Miljković.

Izložba sadrži djela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića, Koste Miličevića i drugih umjetnika koji su učesnici Prvog svjetskog rata i začetnici impresionizma u srpskom slikarstvu.

Kustos izložbe u Banjaluci, koju će svi zainteresovani moći pogledati do 2. novembra u Muzeju savremene umjetnosti RS, je Žana Vukičević.

Direktor MSURS Sarita Vujković izrazila je veliko zadovoljstvo saradnjom ova dva muzeja.

- Počastvovani smo što su antologijska djela srpskih slikara izložena u našem muzeju i što na ovaj način možemo da osjetimo dašak srpskog impresionizma u slikarstvu - rekla je Vujkovićeva i dodala da će tokom trajanja izložbe u Banjaluku doći autor Ljubica Miljković, koja će održati predavanje i stručno vođenje kroz izložbu.

Direktor Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković naglasila je da su iz Beograda u Banjaluku dopremljena djela srpskih slikara koji su stvaralaštvom obilježili svoje vrijeme, ali ujedno i mučenika i stradalnika koji su stekli slavu i zaslužili pamćenje.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović svečano je otvorio izložbu u MSURS.

- Banjaluka je pokazala da je kulturni centar regiona i ovo je još jedan dokaz saradnje Srbije i Srpske - istakao je Radmanović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Aleksandra Fulgosi, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, ambasador BiH u Beogradu Ranko Škrbić, te mnogobrojni kulturni i javni radnici Banjaluke i Republike Srpske, kao i veliki broj poštovalaca umjetnosti.

Ako je suditi po posjeti na samom otvaranju izložbe, MSURS će u narednim danima biti umjetnički dom mnogobrojnim ljubiteljima slikarstva, koji će, između ostalih, uživati u slikama "Kosovski božuri - Gračanica" Nadežde Petrović, "Na obali kod Hilandara" Milana Milovanovića, "Ostrvca kraj Krfa" Koste Milićevića, te "Predeo iz Italije - Teračina" Mališe Glišića.

Značaj

- Korifeji impresionizma u Srbiji nisu voleli rat nego svoju otadžbinu. Nisu verovali u oružje, nego u pravdu, zakone i umetnost. Zato njihove muze nisu ćutale dok su topovi grmeli. Umetnošću su se borili ne samo protiv kolonijalnih aspiracija nego i protiv uništenja humanističkih vrednosti. Unutrašnjom svetlošću obasjali su svoja dela koja i dalje zrače - zapisala je u katalogu izložbe njen autor Ljubica Miljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana