Ansambl Belkanto: Opera uz glumu i tamburice

Mirna Pijetlović
Ansambl Belkanto: Opera uz glumu i tamburice

Banjaluka - Spoj opere, dramske umjetnosti, a sve uz tamburaški orkestar, originalan je umjetnički izražaj koji veoma uspješno publici u Srpskoj, ali i širom regiona, predstavlja banjalučki vokalno-instrumentalni ansambl "Belkanto".

Ansambl, koji djeluje od 2007. godine, nastao je sa željom da se klasična muzika predstavi i približi široj publici. Zato članovi ovog sastava brižljivo biraju repertoar koji je dovoljno prepoznatljiv i atraktivan široj publici i na scenu donose umjetničku muziku na drugačiji način.

O koncertima i planovima za "Glas Srpske" pričala je sopran Valentina Milekić, jedan od članova "Belkanta" i naglasila da već nekoliko godina ansambl uspješno sarađuje sa Gradskim tamburaškim orkestrom i Tamburaškim orkestrom "Pelagić", koji njihovom nastupu daju posebnu umjetničku notu.

- Ciljevi su nam afirmacija mladih banjalučkih muzičkih umjetnika, kao i kulturne i muzičke scene Banjaluke i RS, očuvanje narodne baštine kroz pjesme domaćih kompozitora, te podsticanje mladih ljudi na razvijanje estetskih vrijednosti kroz ovakav vid muzike - rekla je Milekićeva.

Ono što u posljednjem periodu privlači pažnju publike je njihova predstava "Muzikom kroz svijet", u režiji Bojane Jelovac, a riječ je o edukativnom, dinamičnom i žanrovski raznovrsnom muzičko-scenskom prikazu.

- Zanimljiva i šaljiva glumačka igra Nataše Račić i Aleksandra Ristanovića približiće poetiku klasične muzike i povesti vas na muzičko putovanje kroz različite istorijske epohe i predjele svijeta, na kojem ćete nesumnjivo uživati. Raznovrstan repertoar, od poznatih arija i dueta iz opera, preko čuvenih napolitanskih kancona, španskih, ruskih i francuskih kompozicija, do djela domaćih autora, donesen je na nesvakidašnji način i obogaćen zvukom tambure - pojasnila je Milekićeva.

Ovakva izvođenja, ističe umjetnica, nude nove mogućnosti koje koncerti sami po sebi ne pružaju. Sve je ukomponovano u širu cjelinu i iziskuje intenzivniju interakciju i partnersku igru aktera na sceni, u koju moraju biti podjednako uključeni i pjevanje i gluma.

Umjetnici

Članovi ansambla su: Valentina Milekić, sopran, Ana Simanić, mecosopran, Lidija Pajić, sopran i Dunja Marković, klavir. Od osnivanja do danas u radu ansambla su kao članovi ili gosti djelovali i mnogi drugi umjetnici: Tijana Topić, sopran, Slaven Abazović, bariton, Ana Marković, sopran, Lidija Pajić, sopran, Sonja Bobrek, klavir, Jovana Popržen, flauta, Vedrana Stojić, klavir i Sunčica Lončar, flauta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana