Anja Kavić: Životna priča osvojila žiri

Aleksandra Madžar
Anja Kavić: Životna priča osvojila žiri

Banjaluka - Svaka nagrada je na svoj način značajna i veliki motiv za dalje stvaranje, pogotovo za početnike koji tek sada upoznaju svijet filma i festivala.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" student treće godine filmske režije na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Anja Kavić, koja je na ovogodišnjem 61. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojila "Zlatnu medalju Beograda" za najbolju produkciju.

Ona je na ovoj značajnoj manifestaciji sedme umjetnosti predstavila svoj film "Neke djevojke su veće od drugih" koji prikazuje život Biljane Nedić, djevojke koja je od djetinjstva vezana za invalidska kolica. Kavićeva je do sada snimila četiri studentska filma, tri igrana i jedan dokumentarni. Sada sa kolegama sa klase radi na filmskom omnibusu sa kojim će se predstaviti javnosti.

- Volim reći da moj nagrađeni film pokazuje običan život jedne neobične djevojke. Može se jasno  vidjeti njen pozitivan stav i vedar duh što mi je bila najveća inspiracija - kazala je Kavićeva.

Kvalitet ovog dokumentarca prepoznali su i na Tuzla film festivalu, gdje je Kavićevoj pripalo priznanje za najbolji film. Priznanje u obliku plakete mlada rediteljka je za ovu priču dobila i na festivalu "Uhvati sa mnom ovaj dan" u Novom Sadu.

- Film je bio i u takmičarskom dijelu najvećeg festivala studentskog filma na svijetu, u Moskvi, gdje smo dobili odlične kritike. Planiram da ovaj film pošaljem na još neke festivale kako bi njegov festivalski život trajao - dodaje ona.

Na ovoj dokumentarnoj priči radila je uglavnom ženska ekipa pa se kroz film može osjetiti dašak ženstvenosti.

-  Snimatelj je bila Jelena Vujasinović, dok je montažu radila Jaglika Jovanović. Scenario sam pisala uz Jeleninu pomoć i sugestije. Moja snimateljka mi je velika pomoć, jer ono što ja napišem i zamislim ona pokretima kamere pretvori u živu sliku  - istakla je Kavićeva.

Novi film

 - Novi igrani film "Neko od nas", koji sam radila u saradnji sa studentima glume, Natašom Račić, Marinom Pijetlović i Ivanom Perkovićem, planiram da pošaljem na neke festivale. Voljela bih da se nekad u budućnosti oprobam u teatru i režiram neku pozorišnu predstavu - kaže Anja Kavić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana