Anja Ilić: Mrešćenje šarana životna priča pred publikom

Aleksandra Madžar
Anja Ilić: Mrešćenje šarana životna priča pred publikom

Banjaluka - Publiku koja dođe da pogleda novu predstavu na sceni očekuje jedna uzbudljiva, životna priča o tome kako na malog prosječnog čovjeka utiču rat, smjene vlasti i politički režimi, partijska načela i ideologije.

Ovim riječima talentovana glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Anja Ilić najavljuje novi komad "Mrešćenje šarana" koji se stvara u kreativnoj radionici nacionalnog teatra sa velikim rediteljem Egonom Savinom na čelu.

Svoje rediteljske poteze utkaće u veoma duhovito djelo jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca Aleksandra Popovića.

Svi oni koji se svaki put raduju novom komadu na repertoaru Narodnog pozorišta RS imaće priliku da u petak, 18. oktobra, na velikoj sceni premijerno pogledaju ovu predstavu.

- Za tekst je karakterističan jezik kojim je pisao Aleksandar Popović. Fascinantno je njegovo poznavanje i razumijevanje likova i vremena o kojem je pisao - kazala je Ilićeva.

Cilj je, kako je rekla, da kroz ovu predstavu publika prepozna situacije i likove iz stvarnog života.

- Voljela bih da gledajući "Mrešćenje šarana" kažu: "Pa tako je zaista u životu" ili "I ja poznajem istog ovakvog čovjeka". Ako u toj namjeri uspijemo, onda možemo kazati da imamo dobru i važnu predstavu - objasnila je glumica.

Ilićeva, koja je svoje glumačke kreacije pokazala u "Ukroćenoj goropadi", "Narodnom poslaniku", "Pravednicima" i mnogim pozorišnim ostvarenjima nacionalnog teatra, smatra da je nezahvalno prije premijere pričati o ulozi.

- Mogu samo da kažem da mi je reditelj povjerio predivnu ulogu. Mnogo toga sam naučila gradeći ovaj lik, a poslije premijere publika treba da bude ta koja će dati komentar i utisak o ulogama i predstavi - dodala je ona.

Rad sa Egonom Savinom opisala je kao predivno iskustvo.

- Egon je zaista veliki reditelj, prvenstveno zbog odnosa prema glumcima. Divno je raditi sa nekim ko tako dobro poznaje pozorište, ko ima stav o svemu što radi, ko ima izgrađen ukus koji je vrlo prefinjen i umjetnički - istakla je glumica.

Ovaj komad, kako kaže, podsjetio je na studentske dane i oživio sjećanja na Akademiju umjetnosti u Banjaluci, kada je otkrivala koliko je truda i posvećenosti potrebno da bi se do kraja predali glumi.

Ostatak kreativnog tima iza scene čine asistent režije Belinda Božičković, za scenografiju je zadužen Egon Savin, a za tehničku realizaciju Dragana Purković-Macan. Rad na kostimografiji povjeren je Jeleni Stokuća, a njen asistent je Jelena Vidović.

Glumačka ekipa

Osim Anje Ilić u predstavi igra i Željko Stjepanović, koji tumači naslovnu mušku ulogu. Reditelj je povjerenje da likove ožive na sceni ukazao i Borisu Šaviji, Aleksandru Stojkoviću, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Jelisavac, Branku Jankoviću, Sandri Ljubojević i Ognjenu Kopuzu. Sa starijim kolegama na sceni će se pojaviti Rok Radiša i Bojan Kolopić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana