Anegdote kao svjedočanstvo o Ćopiću

Radoje Tasić
Anegdote kao svjedočanstvo o Ćopiću

Andrićgrad - O mnogim zgodama iz svog života pisac Branko Ćopić je i sam pripovijedao, a neke od njih ostale su zabilježene u intervujuima, radio i televizijskim emisijama.

Rekao je ovo juče profesor Branko Zlatković iz Beograda na naučnom skupu o Branku Ćopiću, koji je počeo u subotu a završio juče u Andrićevom institutu u Andrićgradu. Na dvodnevnom skupu održano je devet predavanja autora poznatih srpskih kritičara i teoretičara književnosti iz Srbije i RS.

- Naročito poslije njegove tragične smrti nastalo je više knjiga i svjedočenja o legendarnom autoru u kojima anegdote predstavljaju osnove žanrovske komponente - rekao je Zlatković i dodao da su mnoge vezane za Ćopićevo djetinjstvo, rat i revoluciju, poslijeratno doba, zatim za njegovu književnu karijeru, kritičare, popularnost ali i odnose prema kolegama piscima.

Zlatković navodi anegdotu u stihu koju je Ćopić napisao kad je Ivo Andrić, koga je izuzetno cijenio, dobio Nobelovu nagradu za književnost. Ona glasi "Nobelove kuće gost, eh da mi je njegov most".

- Pitali novinari jednom Ćopića voli li svoju ženu a on im je kao iz topa odgovorio "Ja je svaki dan u to uveravam" - dodao je Zlatković. U predavanju o Ćopiću i njegovim anegdotama Zlatković je govorio i o jednoj vezanoj za dva datuma piščevog rođenja. Pisac je šeretski odgovorio da je za to kriv njegov djed Rade. Pošto je Branko rođen krajem godine, odnio je popu pijevca na dar da mu vojska ne bi računala cijelu godinu.

- Da je moj djed bio bogatiji i popu poklonio ovna, ja bih po crkvenim knjigama bio još u osnovnoj školi - rekao je Ćopić.

Nakon naučnog skupa održana je promocija knjige "Srbi svi i svuda" koja je zbirka polemičkih, kritičkih i uvodnih tekstova Vuka Stefanovića Karadžića koju je priredio Dušan Ivanić. Šef odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš je istakla da je predstavljanjem ove knjige Institut pokazao koliko živo, objektivno i konkretno učestvuje u naučnom životu Srpske i Srbije. Ona je objasnila da je odjeljenje za književnost pokrenulo dvije edicije "Iz književnih arhiva" i Biblioteku "Srpski klasici".

- Nadamo se da će ove knjige privući pažnju naučne i kulturne javnosti i da će tako Andrićev institut i njegovo odjeljenje za književnost i sam Andrićgrad postati ključne ustanove i temeljci naučnog razvoja naših zemalja. Glavni i odgovorni urednik svih edicija koje objavljuje Andrićev institut je režiser Emir Kusturica.

Profesor Univerziteta u Beogradu Jovan Delić kazao je da vrijeme nije bilo naklonjeno Ćopiću, jer je u jednom sistemu eliminisano sve što je pisao.

- Ćopić je imao utopijsku sliku sveta, ali je bio među prvima koji je razvijao kritičku sliku sveta, njegove satirične priče i komedije sasvim su drugačije od uobičajene linije - naveo je Delić.

Koncert 

U Galeriji Andrićevog instituta u Andrićgradu u Višegradu održan je koncert Pančevačkog srpskog crkvenog pjevačkog društva pod dirigentskom palicom Vere Carine. Višegrađani su bili oduševljeni izvođenjem pjesama "Dostojno jest" Kornelija Stankovića, "Bogorodice djevo" Koste Manojlovića, "Kto Bog veli" Vlastimira Peričića i mnogih drugih. Koncert je završen kompozicijom "Srpkinja" Isidora Bajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana