Andrija Milošević u "Jazavcu": Sreća je stvar odluke

Milanka Mitrić
Foto: A. Čavić

Glumac Andrija Milošević sinoć je bio gost u programu "Razgovor sa glumcima", na 15. Međunarodnom festivalu "Zaplet", u Gradskom pozorištu "Jazavac", a u zanimljivom i dinamičnom razgovoru, osvrnuo se na glumačke početke, na borbe, uspone i padove, kao i na rad Teatra na brdu.

Milošević, rodom iz Nikšića, glumu je završio na Cetinju, a na početku razgovora govorio je upravo o počecima, kao i o studiranju i igranje u Ateljeu 212.

- To su sredine, male sredine, koje izbacuju jedan kvalitet i talenat, ali nije talenat dovoljan i nije talentu dovoljno da se samo rodi, mora da ima i malo sreće, a i malo u glavi potrebe i strasti da se ostvari u svom poslu - naveo je Milošević.

Prva plata bila mu je 210 evra,  kada je igrao na "Pinku" u seriji "Mješoviti brak", kao i njegove kolege, tada je bilo mnogo drugih kolega koji su osuđivali, a kasnije su i sami glumili na "Pinku".

- Posle nisi mogao da ih skineš s "Pinka", zato što ih stigne život. I posle više nije važno jesi li igrao na "Pinku" - kazao je on.

Kao glavni savjet, vođen svojim životnim i radnim iskustvom, naveo je dvije važne stavke, bitne za mirniji život i suočavanje sa osudama i različitim vrstama komentara.

- Šta god da se dešavalo ili vam se dešava, imajte dvije osnovne stvari - ličnu, elementarnu sreću, budite srećni, to je stvar odluke. Zdravi ste, mladi ste, puni ste  energije, ima toliko toga pred vama, život je neponovljiv. To imajte u glavi. Danas se lako umire, takva je situacija, tako živimo. Živi ga do kraja i radi do kraja. I druga stvar je, ne dopustiti da imaš gorčinu - rekao je Milošević.

Milošević je govorio o popularnosti, o suočavanju sa prestankom iste, o savjetima Neše Nenadovića (koji je u doba popularnosti dobijao po 30.000 pisama mjesečno), te početku saradnje s Koljom Pejakovićem i stvaranju Teatra na brdu. Kako kaže, glavna namjera bila je da stvori nešto dobro, nešto za ljude, jer ljudi ovdje vole pozorište, kakva god da su vremena. Prisjetio se kako je zvao Kolju Pejakovića i kako je pokrenuta njihova priča.

- Ja se zateknem ispred neke buregdžinice u Doboju. Skupim snagu da zovem Kolju, tako da mogu da zahvalim bureku što mi je dao snagu da zovem Kolju. Zovem, a on mi kaže "gdje si, pa znaš li da sam ja ganjao Daneta Pecikozu, samo da te upoznam". Dođem u Banjaluku, četiri sata smo on i ja plakali i pričali na kiši. I tada ga pitam što je prihvatio da priča sa mnom o pozorištu i režiranju predstava. A on kaže: "Ja sam tebe posmatrao, tebe stalno guraju na marginu i ti ih svaki put pobijediš sa margine" - naveo je Milošević.

Milošević je odgovarao i na pitanja publike, a najavio je i da on i Nikola Kojo pripremaju predstavu, o kojoj će naknadno biti objavljeno više informacija.

Program "Razgovori sa glumcima" biće realizovan i u četvrtak naveče, kada će posjetioci imati priliku da slušaju Slavka Štimca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana