Andrićgrad: Sve spremno za otkrivanje spomenika Njegošu

Agencije
Andrićgrad: Sve spremno za otkrivanje spomenika Njegošu

U Andrićgradu obavljaju se posljednje pripreme uoči proslave obilježavanja 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, u okviru koje će, ispred hrama posvećenog Svetom Caru Lazaru i kosovskim mučenicima, biti otkriven i spomenik ovom velikom crnogorskom pjesniku i vladiki.

Spomenik je djelo vajara Sretena Stojanovića, a svečano će biti otkriven sutra, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

"Najmlađi od svih starih gradova u Evropi sutra će ugostiti Njegoša na njegovom trgu, ispred crkve Cara Lazara. Tako će pjesnik čuvati leđa Andriću, onome koji je u njemu vidio svog duhovnog oca i o kome je ne tako često pisao, ali kad je pisao to je bilo odlučujuće. Njegoš je, po Andriću, tragični junak kosovske misli", rekao je graditelj Andrićgrada, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

On je naglasio da će cijela svečanost otkrivanja spomenika biti u znaku broja 200. Planirano je i da toliki broj igrača igra gluvo Glamočko kolo, a u nebo će poletjeti 200 golubova i konfeta.

Kusturica je najavio da će na centralnom trgu, koji će od sutra nositi Njegoševo ime, "najemocionalniji i najsnažniji violinista na svijetu Nemanja Radulović izvesti Paganinija".

Skulptura Njegoša je kopija spomenika velikom vladiki, piscu i misliocu koji se nalaze u Beogradu i Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana