Andrić vječna inspiracija

Radmila Đević
Andrić vječna inspiracija

Višegrad - Jubilarno, 20. međunarodno likovno saborovanje “Dobrun - Višegrad 2013”, koje će biti otvoreno 24. avgusta u Gradskoj galeriji u Višegradu, okupiće 35 eminentnih slikara iz više zemalja.

Najavio je ovo direktor galerije i organizator likovnog saborovanja Hadži Branko Nikitović i istakao da će ovogodišnja manifestacija biti bogatija i sadržajnija.

- Ove godine dolaze nam umjetnici iz Kanade, Amerike, Rusije, Belgije, Mađarske, Bugarske, Srbije, Crne Gore i Republike Srpske - rekao je Nikitović.

Naglasio je da je višegradski pejzaž uvijek novi izazov za učesnike sabora.

- Rijeke Drina i Lim, Andrić i njegovo djelo, sada i Andrićgrad, nepresušan su izvor i inspiracija, iz kojih uvijek nastaje nešto novo u opusu učesnika saborovanja - kazao je Nikitović.

Na sedmodnevnom likovnom saborovanju svoja znanja i iskustva pokazaće grafičari, fotografi, slikari i vajari, koji će stvarati u prostorijama galerije u Višegradu, kod ćuprije na Drini, u Andrićgradu, Višegradskoj Banji, kanjonu Drine i Rzava, te manastirima Dobrun i Dobrunska Rijeka.

- Biće zastupljene sve tehnike, umjetnička fotografija, kao i dekorativno i zidno slikarstvo. Na ovogodišnjem saboru biće mnogo više crkvene umjetnosti, zbog učešća pet izuzetnih slikara i ikonopisaca iz Rusije, tri iz Petrograda, jednog iz Moskve i Irkutska - kazao je Nikitović.

Dodao je da će tokom saborovanja biti oslikana priprata manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

- Utemeljili smo prsten različitih umjetničkih vrsta od Krke, preko Rmnja, manastira Ozrena, Dobruna, do Tvrdoša u Hercegovini, a okupiće se oni koji će stvarati i ostaviti svoja djela na ovom prostoru i u našem fondu i portama - istakao je Nikitović.

Podsjetio je da je kroz likovni sabor, od osnivanja u oktobru 1993. godine, prošlo više od 400 umjetnika iz 40 svjetskih zemalja.

Različite kulture

- Svake godine se na likovnom saboru u Višegradu grade duhovni mostovi između različitih kultura. To je jedan neobičan i svojevrstan simpozijum i prilika da se upoznamo sa novim tehnologijama u umjetnosti - kazao Hadži Branko Nikitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana