Andrić u digitalnom izdanju u martu 2014.

Agencije
Andrić u digitalnom izdanju u martu 2014.

Djela Ive Andrića do kraja marta istraživačima će biti dostupna i u digitalnom izdanju, predviđeno je danas potpisanim ugovorom između Filološkog fakulteta u Beogradu i Naftne industrije Srbije.

Ugovor kojim će NIS finansirati digitalizaciju svih tekstova, rukopisa i lične prepiske Ive Andrića danas su na Filološkom fakultetu potpisali dekan te obrazovne institucije Aleksandra Vraneš i zamjenik generalnog direktora NIS-a Dmitrij Fomenko.

Vraneš je na konferenciji za novinare rekla da će digitalizacija rukopisa Ive Andrića biti završena do marta slijedeće godine i da će istraživači preko internet stranice digitalne biblioteke Filološkog fakulteta moći da ih koriste.

U elektronsko izdanje će biti prebačeni tekstovi, rukopisi i prepiska Ive Andrića iz njegovog ličnog fonda koji se čuva u njegovoj zadužbini i fondova Srpske akademije nauka i umjetnosti, Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", rekla je ona.

Istraživači koji žele da proučavaju delo Ive Andrića moći će do digitalnih rukopisa da dođu i preko linkova na internet stranicama njegove zadužbine i SANU.

Vraneš je navela da će posebnim ugovorima biti preciziran način korišćenja Andrićevih rukopisa.

Zamjenik direktora NIS-a Fomenko je rekao da ta kompanija uglavnom sarađuje sa tehničkim fakultetima univerziteta u Beogradu i u Novom Sadu, ali je istakao da NIS kao srpska kompanija želi da pomogne u izučavanju srpske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana